Potrivit documentelor judiciare care au putut fi consultate, vineri, de Reuters, ceasta este prima persoană inculpată în virtutea noii legi de „securitate națională” din Hong Kong, despre care se spune că ar combate „subversiunea, terorismul, separatismul și coluziunea cu forțele străine” din fosta colonie britanică.

Arestat miercuri pentru că a lovit mai mulți polițiști aflați pe motociclete, bărbatul, un tânăr de 23 de ani, a fost inculpat după mai puțin de 24 de ore, după ce guvernul orașului a spus că utilizarea sloganului „Eliberați Hong Kongul, revoluția timpului nostru” este pasibilă de pedeapsă.

Strigătul de protest al adversarilor noii legi de securitate a apărut peste tot la mitingurile anti-guvernamentale de anul trecut, scrie Boursorama.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat  „alarmat” vineri, de arestările făcute începând de miercuri în Hong Kong, în conformitate cu controversata lege de securitate națională.

„Suntem alarmați de faptul că arestările sunt deja efectuate în condițiile legii, atunci când nu există informații complete cu privire la sfera de aplicare și definirea infracțiunilor” reglementate de această lege, a declarat purtătorul de cuvânt Rupert Colville, în timpul unui briefing virtual.

Sute de persoane au fost arestate în fosta colonie britanică începând de miercuri, 1 iulie, din care zece pentru o presupusă încălcare a noii legi de securitate națională promulgată marți de președintele chinez Xi Jinping (foto).

„Suntem în proces de a analiza foarte atent conținutul acestei noi legi pentru a verifica respectarea obligațiilor sale internaționale privind drepturile omului aplicabile în Hong Kong”, a spus Rupert Colville.

„Definiția anumitor infracțiuni conținute în lege este vagă și foarte generală”, a declarat purtătorul de cuvânt, subliniind că ONU a avut „multe motive de îngrijorare”, scrie Ouest-France.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE