China cere UE să facă front comun împotriva lui Trump
- Adrian Pătrușcă
- 5 iulie 2018, 00:00
Beijingul face presiuni asupra Uniunii Europene pentru a forma o alianțăși să lupte „mână în mână” în războiul comercial împotriva administrației Trump. Liderii europeni sunt însă mai îngrijorați de protecționismul chinez decât de cel american.
Într-o serie de întâlniri care au avut loc la Bruxelles, Berlin și Beijing, importanți oficiali chinezi, printre care vicepremierul Liu He și șeful Consiliului de Stat Wang Yi, au propus liderilor Uniunii Europene să încheie o alianță comercială cu China. Pentru a face propunerea mai atractivă. ei au promis să deschidă mai mult piața chineză pentru produsele europene.
Cel mai important aspect al noii alianțe UE – China ar urma să fie un front comun al celor două superputeri economice în fața măsurilor comerciale protecționiste ale administrației Trump.
Însă Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a respins ideea unei alianțe cu Beijingul împotriva Washingtonului, au declarat pentru Reuters mai mulți oficiali europeni.
„Comunicat modest”
Summit-ul economic anual UE – China este programat să aibă loc pe 16-17 iulie de la Beijing. Dată fiind reticența europeană față de propunerea chineză, este de așteptat ca summit-ul să se concretizeze printrun „comunicat modest”, care să menționeze atașamentul celor două părți față de comerțul multilateral și înființarea unui grup de lucru pentru modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului, au precizat oficialii citați.
Vicepremierul Liu He i-a informat pe liderii europeni că Beijingul este gata să prezinte în premieră la summit ce sectoare economice este dispusă să deschidă pentru investițiile europene. La reuniunea de la începutul săptămânii viitoare vor participa președintele Xi Jinping, premierul Li Keqiang și importanți lideri europeni.
UE refuză
Presa de stat din China a promovat ideea că Uniunea Europeană este de partea Chinei în războiul comercial cu Statele Unite, ceea ce, spun oficialii citați, a pus UE într-o poziție delicată. Cele două summit-uri anterioare, din 2016 și 2017, s-au încheiat fără comunicat comun, din cauza neînțelegerilor comerciale și a celor legate de Marea Chinei de Sud.
„China dorește ca Uniunea Europeană să se plaseze alături de Beijing împotriva Washingtonului”, a declarat unul dintre oficialii UE citați. „Nu o vom face și le-am spus acest lucru.”
Într-un comentariu publicat miercuri, agenția de presă oficială chineză afirmă că Europa și China „trebuie să reziste mână în mână protecționismului comercial”. „China și Europa sunt parteneri naturali. Ele cred cu tărie că un comerț liber este motorul puternic al creșterii economice globale”, adaugă comentariul.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat la rândul său că, în cadrul unui discuții economice la nivel înalt China – UE, care au avut loc la Beijing săptămâna trecută, cele două părți au fost de acord să se opună unilateralismului și protecționismului.
Beijingul și pantomima liberalizării
Un studiu realizat în luna aprilie de Rhodium Group, un cabinet de consultanță din New York, demonstrează că restricțiile chineze asupra investițiilor străine sunt mult mai mari decât cele ale UE, în toate sectoarele economice. Același document arată că, în vreme ce companiile chineze reușesc să preia cu relativă ușurință controlul asupra celor europene, reciproca este practic imposibilă.
China promite acum Uniunii Europene că își va deschide piața, însă oficialii UE se așteaptă ca măsurile să fie mai degrabă simbolice. Ei spun că decizia din luna mai a Chinei de a-și reduce taxele la importurile de automobile nu vor conta prea mult, deoarece importurile reprezintă o parte infimă din piața chineză de mașini. Mai mult, orientarea rapidă a Chinei către automobilele electrice înseamnă că toate avantajele oferite producătorilor de automobile tradiționali din UE vor dispărea curând.
Europa și trenul chinez
„De câte ori trenul pleacă din gară ni se dă și nouă voie să intrăm pe peron”, spune directorul unei companii europene cu sediul la Beijing.
Totuși, promisiunea făcută de China de a-și deschide piața arată îngrijorarea Beijingului că va avea de înfruntat controale UE mai stricte. În Statele Unite, regulile fac mult mai dificile preluările companiilor americane de către entități chineze.
Uniunea Europeană intenționează și ea să instituie o nouă legislație care să permită un control mai sever asupra investițiilor străine.
„Nu știm încă dacă această ofertă de deschidere (a Chinei) este reală”, spune unul dintre diplomații citați. „Dar este puțin probabil ca ea să însemne o schimbare de sistem.”
China se teme de războiul comercial cu SUA
Discursul Beijingului despre comerț liber și piețe deschise sună bine în teorie. În practică însă, în ciuda taxelor impuse de Donald Trump importurilor de oțel și de aluminiu europene și a amenințărilor de a majora taxele la importurile de automobile, Uniunea Europeană împărtășește nemulțumirea americană legată de piața închisă și de protecționismul chinez. „Suntem de acord cu aproape toate nemulțumirile pe care Statele Unite le au față de China; cu ce nu suntem de acord este modul în care ele reacționează”, a declarat pentru Reuters un alt oficial european.
Propunerea făcută UE arată cât de mare este îngrijorarea la Beijing față de un război comercial cu Washingtonul. Astăzi, 6 iulie, administrația Trump va institui taxe pe importuri chineze în valoare de miliarde de dolari. De asemenea, arată intenția Chinei de a profita de disensiunile dintre Statele Unite și aliații săi, Uniunea Europeană, Canada și Japonia, pe teme majore, precum comerțul liber, schimbarea climatică și politica externă.
„Trump a dezbinat Vestul, iar China încearcă să obțină avantaje din asta. Ea nu s-a împăcat niciodată cu Occidentul ca un bloc”, a declarat unul dintre oficiali europeni citați. Iar un altul a descris disputa dintre Trump și aliații occidentali de la summit-ul G7 de luna trecută drept un cadou făcut Beijingului, deoarece le-a arătat liderilor europeni că au pierdut un aliat vechi, cel puțin în ce privește politicile comerciale.