China. Glonțul partidului pe lângă urechile jurnaliștilor străini

Temeri față de drepturile omului.Experții cer suspendarea acordului de investiții UE-China

Autoritățile chineze au declarat, marți, că jurnaliștii străini care lucrează în țară trebuie să se supună legile locale, după plecarea a doi reporteri australieni care se temeau că vor fi arestați.

Bill Birtles, corespondent la Beijing al postului ABC , și Michael Smith, corespondentul la Shanghai al Australian Financial Review (AFR), au părăsit China în noaptea de luni spre marți.

„Atâta timp cât jurnaliștii străini respectă legea (...) nu au motive să se îngrijoreze”, a declarat purtătorului de cuvânt al diplomației chineze,  Zhao Lijian.

Bill Birtles și Michael Smith s-au refugiat în secret, timp de câteva zile în clădiri diplomatice din țara lor, până când s-a ajuns la un acord care să le permită revenirea în Australia.

După ce a aterizat marți la Sydney, Bill Birtles a descris o săptămână „agitată” în ceea ce privește manevrele politice.

„Este o ușurare să te întorci într-o țară în care există cu adevărat un stat de drept”, a spus el.

Necazurile lor au început în urmă cu o săptămână, când Bill Birtles și Michael Smith au fost vizitați simultan de polițiști la domiciliile lor, în toiul nopții.

Atunci li s-a spus că fac parte dintr-o anchetă care are loc în cadrul „securității naționale”, că nu pot părăsi țara și vor fi supuși la interogatorii.

„Am simțit brusc, fără să vreau, că am devenit un pion într-un fel de confruntare diplomatică”, a spus Birtles.

Plecarea celor doi are loc după ce guvernul chinez a anunțat, tot marți,  arestarea prezentatoarei australiene Cheng Lei, care lucra pentru postul central de televiziune din China, CGTN.

Ea a fost reținută din august din „motive de securitate națională”, pe fondul tensiunilor Beijingului cu Canberra.

Cheng Lei, născută în China, care lucra din 2012 la postul CGTN, a fost plasată în detenție luna trecută pentru un motiv care nu fusese încă precizat de autoritățile chineze.

Detenția jurnalistei a marcat încă un pas în deteriorarea relațiilor dintre China și Australia.

„Serviciile competente au luat recent măsuri în conformitate cu legea împotriva cetățenei australiene Cheng Lei, care este suspectată de activități infracționale care pun în pericol securitatea națională”, a declarat pentru jurnaliști  Zhao Lijian.

Între timp,  biografia și emisiunile prezentatoarei au dispărut de pe site-ul postului CGTN, de la arestarea ei. Cheng Lei a lucrat anterior timp de nouă ani în China pentru postul CNBC.

Autoritățile chineze au numit totuși incidentul „regretabil și îngrijorător”, ceea ce „nu este în interesul unei relații de cooperare între Australia și China”.

James Curran, fost analist de informații și consilier al prim-ministrului australian, a afirmat că această represiune asupra presei și faptul că nicio media australiană majoră nu sunt acum reprezentate în China vor spori neînțelegerea în rândul populației.

El a estimat că incidentul este încă o lovitură pentru relațiile dintre Australia și China.

În ultimii ani, Australia s-a opus în mod constant la ceea ce crede că este, de când președintele Xi Jinping a venit la putere în 2013, influența crescândă a Chinei în Asia.

Canberra a provocat furie și la Beijing în urmă cu câteva luni pentru cererile sale de se a investiga originile pandemiei Covid-19.

De atunci, China a luat o serie de măsuri de represalii economice împotriva Australiei, cel mai mare partener comercial al său.