China folosește COVID-19 ca teatru de război. Doar Trump îl poate opri pe „Lupul Războinic” Xi Jinping. Alegerile care decid soarta Asiei

China folosește COVID-19 ca teatru de război. Doar Trump îl poate opri pe „Lupul Războinic” Xi Jinping. Alegerile care decid soarta Asiei

China a profitat de criza COVID-19 pentru a-și încorda mușchii peste tot în lume, dar mai ales în zona Asia-Pacific, sfidând supremația Americii.

Altădată, un asemenea limbaj ar fi însemnat o provocare de neiertat și numeroși australieni ar fi tentați și acum să riposteze, inclusiv din clasa politică.

Însă oamenii de afaceri australieni pun tălpi serioase oricărei înveninări a relațiilor cu China.

În plus, Australia singură nu are forța necesară pentru a rezista expansiunii chineze în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua Zeelandă? Este supusă aceleiași presiuni ca Australia și este chiar mai susceptibilă să se plieze, dată fiind micimea ei.

India? Aici există câteva motive de optimism, deoarece India are de cîteva decenii o imagine mai clară a amenințării pe care o reprezintă China. Dar influența sa este limitată doar la zona Oceanului Indian.

În timp ce China agresează și intimidează în regiune, gesturile de rezistență sunt minime și ocazionale, și nici o țară nu se poate măsura cu ea.

Dar Statele Unite? Americanii încearcă să își mențină influența în zona India-Pacific și sunt cheia, singuri sau în alianță cu alte puteri, rezistenței în fața Chinei.

Cu toate acestea, există o percepție tot mai generalizată că, în ciuda forței pe care continuă să o aibă, Statele Unite nu reușesc să țină pasul cu progresele militare ale Chinei, arată analiza lui Newsham.

Faptul că portavionul USS Theodore Roosevelt a căzut victimă epidemiei de COVID-19, în timp ce portavionul chinez Liaoning naviga pe sub nasul japonezilor și taiwanezilor, nu a contribuit la îmbunătățirea imaginii americanilor.

America a suferit și o puternică lovitură financiară ca urmare a epidemiei, și este puțin probabil că va avea suficiente fonduri pentru a-și întări apărarea.

În plus, o administrație confruntată cu haosul combaterii epidemiei, la care se adaugă boicotul fățiș al guvernatorilor Democrați, nu se poate concentra cu toate forțele asupra afacerilor externe, chiar dacă ar dori.

Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât în Statele Unite este și an electoral. Dacă Trump pierde, este de așteptat ca viitoarea administrație Biden să scadă presiunea exercitată asupra Chinei.

Cu atât mai mult cu cât numeroși Democrați pretind că Trump supralicitează amenințarea chineză pentru a distrage atenția de la criza COVID-19. Max Baucus, fostul ambasador al lui Obama în China, atacă violent politicile lui Trump față de Beijing chiar în presa chineză.

Personalități ale diplomației americane, apropiate de Democrați, au semnat mesaje și articole afirmând că Beijingul nu reprezintă o amenințare și că SUA ar trebui să meargă spre o dezvoltare a cooperării cu China, pentru a eradica pandemia. Este greu de crezut că aceste voci se vor înăspri ulterior.

Nemaivorbind de Democrații de stânga, care susțin reducerea cheltuielilor militare și a arsenalului nuclear al Statelor Unite.

Fără o presiune serioasă a Statelor Unite asupra Chinei, există puține șanse ca celelalte țări din zona Asia-Pacific să ridice glasul și să schițeze gesturi de minimă rezistență.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor determina viitorul Asiei, în ceea ce privește prezența și influența americană. O înfrângere a lui Trump, poate arunca Asia în mâinile Chinei pentru multe secole.

Există însă și o parte bună a lucrurilor, observă analiza din Asia Times. Nimeni din regiune nu mai poate susține sofisme despre China, afirmând că nu reprezintă o amenințare pentru regiune.

Acum, ascensiunea Chinei sperie multe țări. Multe se uită în jur pentru a căuta soluții.

Aceasta reprezintă o mare oportunitate pentru Statele Unite, dacă încearcă să coaguleze națiunile din regiune, nu doar militar, ci și economic.

Totul depinde însă de rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.