China comunistă a executat un om de știință pe care l-a acuzat de spionaj

China comunistă a executat un om de știință pe care l-a acuzat de spionaj China a lansat un documentar despre cazurile de spionaj din țară. Sursa Foto: Twitter/X

Programul televiziunii de stat din China dezvăluie noi detalii și pedepse din cazuri de spionaj. Acest efort reprezintă o campanie care marchează Ziua Educației pentru Securitate Națională.

Huang Yu a fost executat pentru că a vândut „secrete esențiale" unei agenții de informații străine

Autoritățile de la Beijing au dezvăluit că un cercetător chinez care a fost condamnat în 2015 pentru vânzarea de secrete de stat unor agenții de spionaj străine a fost executat în 2016, acesta fiind unul dintre mai multe cazuri de spionaj.

Sentința de condamnare la moarte și execuția au fost dezvăluite într-un nou documentar produs de Ministerul Securității Statutului. Instituția reprezintă principala agenție de contraspionaj din China, care a prezentat zece cazuri de spionaj intens mediatizate din trecut.

Documentarul a fost difuzat duminică de postul de televiziune de stat CCTV. A fost postat pe pagina de socializare a ministerului și face parte dintr-o campanie de marcare a Zilei anuale a educației în domeniul securității naționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

China, spionaj

Evenimentul este promovat de diferite guverne locale, inclusiv Hong Kong și Macao

Documentarul are scopul de a reaminti publicului să rămână vigilent în ceea ce privește amenințările la adresa securității naționale și să raporteze actele suspecte.

Potrivit documentarului, Huang Yu, pe atunci cercetător la un proiect de dezvoltare a unui sistem de comunicații ultrasecret, a trimis o notă către „site-ul web al agenției de spionaj a unei anumite țări" care conținea coduri militare clasificate.

Huang era dezamăgit după ce fusese îndepărtat dintr-o unitate care lucra la proiect. El ar fi fost acuzat de performanțe slabe la locul de muncă și dorea să dezerteze, se arată în reportaj.

După ce autenticitatea codurilor a fost confirmată, Huang a fost recrutat de agenția de spionaj străină și a primit pregătire în Hong Kong și Bangkok. Documentarul spune că acesta nu numai că a vândut „secrete esențiale" prin munca sa, dar și-a păcălit și soția - angajată la aceeași instituție - să copieze materiale confidențiale pentru a le putea transmite în schimbul unor plăți suplimentare.

Huang ar fi divulgat „o cantitate șocantă" de informații confidențiale. Aceste informații făceau referire la sistemele de comunicare utilizate de Partidul Comunist, agențiile guvernamentale, armata și industrii importante. A divulgat proiecte, specificații tehnice, algoritmi secreți, coduri sursă și programe.

china, economie

Huang a primit pedeapsa maximă pentru spionaj în China care a cauzat „daune grave" securității naționale și a fost executat în mai 2016

Documentarul a dezvăluit și alte cazuri. Printre acestea se numără și un fost cercetător din Taiwan care a furat secrete din China continentală. Pe atunci, el se afla în Republica Cehă.

Cheng Yu-chin a fost condamnat în 2022 la șapte ani de închisoare pentru spionaj. Acesta „avea de mult timp idei de independență a Taiwanului" și fusese recrutat de agenția de informații din Taiwan. Recrutarea a avut loc în timp ce își făcea doctoratul la Praga.

Cheng fusese plătit cu 2,76 milioane de dolari taiwanezi (85.467 dolari americani) de către guvernul taiwanez. El lucrase anterior ca asistent al lui Cho Jung-tai, fostul secretar general al cabinetului taiwanez. Ulterior, acesta a fost selectat pentru a fi următorul premier al insulei.

Documentarul a prezentat, de asemenea, cazul lui Lee Henely Hu Xiang. Acesta este un om de afaceri din Belize care a fost condamnat în 2021 la 11 ani de închisoare pentru că a ajutat la finanțarea protestelor din Hong Kong. A mediatizat și cazurile canadienilor Michael Spavor și Michael Kovrig. Ei au fost reținuți în China în 2018, aparent ca represalii pentru arestarea în Vancouver a lui Meng Wanzhou.

Meng, fostul director financiar al gigantului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei Technologies, fusese reținută în Canada în baza unui mandat de arestare din partea SUA.