Xinhua Daily, ziarul Partidului Comunist Chinez din provincia Jiangsu, a publicat marţi un articol semnat de doi profesori şi având titlul: „Sporirea fertilităţii: o nouă misiune pentru dezvoltarea Chinei în noua eră.”

Autorii propun o măsură şoc: taxarea tuturor cetăţenilor chinezi cu vârste mai mici de 40 de ani, indiferent de sexul lor, până ce vor avea doi copii. Acest impozit, reţinut direct din salariu, va alimenta un fond pentru susţinerea maternităţii.

La naşterea celui de-al doilea copil, persoana va putea solicita restituirea sumelor reţinute până atunci. De asemenea, ea va beneficia şi de o alocaţie care va compensa pierderile de venituri legate de întreruperea muncii în timpul gravidităţii.

Cetăţenii care au doar un singur copil sau nici unul îşi vor putea recupera şi ei taxele plătite, însă doar în momentul pensionării.

Pe internet, ideea a fost întâmpinată cu scepticism şi ironii.

Confruntata cu îmbătrânirea populaţiei, China a renunţat în ultimii ani la politica sa zisă „a copilului unic”, care fusese instituită în anii 1970 pentru a stopa creşterea rapidă a populaţiei.

De la sfârşitul lui 2015, tuturor cuplurilor li se permite să aibă şi un al doilea copil. Însă mulţi chinezi apreciază că educaţia a doi copii este prea costisitoare.

Numărul naşterilor a scăzut în 2017 în China: „doar” 17,23 de milioane de bebeluşi, faţă de 2016, când s-au născut 17,86 milioane. Oricum, China rămâne ţara cu cea mai mare populaţie din lume: 1,38 de miliarde de locuitori.