China dă tonul noii strategii militare a SUA

Regiunea Asia-Pacific este principala sursă de ameninţări la adresa securităţii Statelor Unite, avertizează Departamentul Apărării.

Noul centru de greutate al strategiei militare a Statelor Unite pentru anul 2011 este regiunea Asia-Pacific, unde numărul ameninţărilor la adresa securităţii SUA este în creştere, a anunţat, săptămâna aceasta, amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major Interarme al armatei americane.

Ascensiunea economică şi militară a Chinei şi Indiei, instabilitatea din Peninsula Coreeană, numărul în creştere de atacuri cibernetice provenind din această regiune, pandemiile, competiţia acerbă pentru resurse şi un transfer al ponderii economice mondiale spre ţările asiatice sunt doar câteva dintre motivele care au determinat Pentagonul să deschidă cu Asia- Pacific lista priorităţilor în domeniul strategiei militare.

"Un viitor mai nesigur"

"Statele Unite trebuie să se pregătească pentru un viitor tot mai dinamic şi nesigur", prin consolidarea parteneriatelor cu actualii aliaţi, dar şi cu noii actori în ascensiune, a subliniat Mullen la prezentarea strategiei militare, prima din anul 2004.

Textul suplineşte Strategia Naţională de Securitate elaborată de Casa Albă, alături de raportul anual de evaluare a riscurilor întocmit de Pentagon, care este un document clasificat, scrie publicaţia "Stars and Stripes".

China apare în text de mai multe ori ca un potenţial factor de risc la adresa supremaţiei americane.

"Creşterea economică a Chinei din ultimele decenii va facilita, probabil, procesul de modernizare militară continuă şi expansiunea intereselor sale în şi în afara regiunii", menţionează strategia.

Deşi experţii americani pledează pentru o relaţie militară strânsă cu statul comunist, oficialii de la Washington admit că rămân "preocupaţi de amploarea şi intenţiile strategice ale procesului de modernizare militară a Chinei şi afirmarea sa în spaţiul extraterestru şi în mediul virtual", precum şi în spaţiul maritim din estul şi sud-estul continentului asiatic.

Astfel, prezenţa militară americană în nord-estul Asiei va continua, probabil, pentru mai multe decenii, se mai arată în textul citat. China nu reprezintă singurul potenţial risc din regiune.

"Şi alte state din Asia devin din ce în ce mai puternice din punct de vedere militar pe măsură ce devin tot mai prospere", subliniază documentul. Pentru a contracara această evoluţie şi riscurile ce decurg de aici, SUA îşi vor consolida cooperarea militară şi în domeniul securităţii cu ţări precum Filipine, Singapore, Indonezia, Thailanda, Vietnam, Malaysia şi diferite state din Oceania.

Noua strategie în teren

Un oficial american a explicat, sub protecţia anonimatului, cum va fi implementată strategia militară pe anul în curs. Atenţia sporită pe care Pentagonul o va acorda Asiei nu înseamnă că Statele Unite vor mobiliza mai multe trupe în ţările aliate din regiune, Japonia şi Coreea de Sud, a subliniat acesta.

Pe teren, strategia s-ar putea traduce prin mai multe rotaţii ale contingentelor, mobilizarea de trupe specializate în noi tehnici de luptă şi mai multe manevre militare în regiune.

Deşi noua strategie implică, în primul rând, suplimentarea numărului de instructori militari, oficialul a dat asigurări că Departamentul Apărării dispune de restul resurselor necesare punerii sale în practică.