Evenimentul Zilei > International > China criticată dur de Regatul Unit. Beijingul se află în „stare de neconformitate permanentă”
China criticată dur de Regatul Unit. Beijingul se află în „stare de neconformitate permanentă”

China criticată dur de Regatul Unit. Beijingul se află în „stare de neconformitate permanentă”

Londra a denunţat sâmbătă reforma electorală efectuată în Hong Kong de Beijing. Oficialii Regatului Unit estimează că China se află în situaţia de nerespectare „permanentă” a declaraţiei comune semnate în 1984 privind fostul teritoriu britanic.

China criticată dur de Regatul Unit. Londra a denunţat sâmbătă reforma electorală efectuată în Hong Kong de Beijing. Oficialii Regatului Unit estimează că China se află în situaţia de nerespectare „permanentă” a declaraţiei comune semnate în 1984 privind fostul teritoriu britanic.

Potrivit unui comunicat remis de ministrul britanic al afacerilor externe Dominic Raab, „decizia Beijingului de a impune schimbări radicale pentru a reduce participarea la sistemul electoral din Hong Kong” reprezintă „o nouă încălcare” a declaraţiei comune privind statutul special al Hong Kong.

Regatul Unit estimează acum că Beijingul se află în „stare de neconformitate permanentă” cu acest text care a deschis calea către retrocedarea acestui teritoriu Chinei în 1997, demonstrând „prăpastia crescândă între promisiunile Beijingului şi acţiunile sale”.

Critici vehemente la adresa Chinei

China criticată dur de Regatul Unit. Proiectul de lege al Chinei ar autoriza un „comitet electoral” supus Beijingului să selecţioneze candidaţii în alegerile legislative din teritoriul autonom.

Acest mecanism ar permite Chinei să excludă candidaţii favorabili opoziţiei pro-democraţie, care a câştigat detaşat la sfârşitul lui 2019 un scrutin la nivelul consilierilor de districte.

„Această acţiune se înscrie în cadrul unei strategii vizând hărţuirea şi sufocarea oricărei voci critice faţă de politica Chinei”, a estimat şeful diplomaţiei britanice, subliniind că este vorba despre „a treia încălcare a declaraţiei comune în termen de nouă luni”.

„Regatul Unit va continua să apere populaţia din Hong Kong. China trebuie să acţioneze în conformitate cu obligaţiile sale legale şi să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale în Hong Kong”, a adăugat Dominic Raab, potrivit Agerpres.

Vizată de critici occidentale, China şi-a justificat proiectul prezentându-l ca pe o a doua măsură necesară „pentru a elimina eficient haosul” din Hong Kong, după legea controversată privind securitatea naţională de anul trecut. Această lege menită să asigure redobândirea controlului asupra teritoriului semiautonom şi să pună capăt manifestaţiilor pro-democraţie a suscitat deja un val de sancţiuni occidentali şi condamnarea G7.

Ţările G7 au acuzat vineri China că sufocă pluralismul politic în Hong Kong şi au făcut apel la Beijing „să pună capăt opresiunii nejustificate” în acest teritoriu.