China, Coreea de Sud şi Japonia, summit trilateral inedit

China, Coreea de Sud şi Japonia, summit trilateral inedit

China, Coreea de Sud şi Japonia, summit trilateral inedit - 20% din populaţia mondială şi 25% din PIB mondial.

China, Coreea de Sud şi Japonia, summit trilateral inedit. Beijingul, Seulul şi Tokyo au convenit marţi să organizeze un summit al liderilor celor trei ţări „cât mai curând posibil” pentru a linişti îngrijorările Chinei faţă de aprofundarea legăturilor de securitate dintre Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite, scrie France24.

China a declarat marţi, 26 septembrie, după o rară întâlnire diplomatică trilaterală la Seul, că a convenit împreună cu Coreea de Sud şi Japonia să organizeze un summit al liderilor celor trei ţări „cât mai curând posibil”.

Ce vor face China, Coreea de Sud şi Japonia

Negocierile din capitala sud-coreeană, la care au participat miniştri adjuncţi şi miniştri asistenţi, a fost percepută ca un mod de a linişti îngrijorările Beijingului faţă de aprofundarea legăturilor de securitate dintre Tokyo, Seul şi Washington.

China a salutat "discuţii aprofundate privind promovarea unei redemarări stabile a coperării trilaterale.

„S-a convenit că o cooperare între China, Japonia şi Coreea de Sud este în interesul comun al celor trei părţi”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Cele trei ţări au covenit să organizeze o reuniune a miniştrilor lor de extrene „în lunile următoare” şi „să încurajeze ţinerea unei reuniuni a liderilor cât mai curând posibil”, a subliniat el.

Ultimul summit e acest fel s-a ţinut în 2019 la Chengdu, în vestul Chinei. De atunci nu a mai fost organizat niciun summit, din cauza diferendelor diplomatice şi istorice între Seul şi Tokyo, legate parţial de colonizarea japoneză a peninslei coreene între 1910 şi 1945.

„20% din populaţia mondială şi 25% din PIB mondial” - China, Coreea de Sud şi Japonia

La rândul lui, ministrul sud-coreean al afacerilor externe a declarat marţi că diplomaţii celor trei ţări au "convenmit să organizeze summitul trilateral cât mai curând posibil şi să găzduiască o reuniune ministerială trilaterală pregătitoare".

Cooperarea dintre Coreea de Sud, China şi Japonia „joacă un rol important nu numai în Asia de Nord-Est, ci şi pentru pacea, stabilitatea şi prosperitatea lumii”, a arătat într-un comunicat ministrul sud-coreean al afacerilor externe, Park Jin, înaintea întâlnirii.

El a mai subliniat ca cele trei ţări reprezintă doar ele "20% din populaţia mondială şi 25% din PIB mondial".

Faţă de Coreea de Nord, Coreea de Sud, condusă de preşedintele Yoon Suk-yeol, un conservator care susţine fermitatea faţă de Phenian, şi-a intensificat cooperarea militară cu Washingtonul. În acelaşi timp, s-a apropiat de Japonia, un alt aliat apropiat al Statelor Unite.

Colaborarea cu SUA

În august, la un summit la Camp David în apropiere de Washington ce îi reunea pe liderii japonez şi sud-coreen alături de preşedintele american

Joe Biden, Yoon Suk-yeol a estimat ca intâlnirea deschide un "nou capitol" în relaţiile dintre cele trei ţări.

Beijingul a criticat un comunicat publicat în timpul acestei întâlniri, în care cei trei aliaţi criticau "comportamentul agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud. Primul partener comercial al Seulului, Beijigul este şi principalul sprijinitor diplomatic al Coreii de Nord.

Tokyo, Seul şi Washington organizeză regulat exerciţii militare comune, provocând furia Phenianului. China, la rândul ei, a trimis la începutul lui septembrie inalţi oficiali politici să asiste în capitala nord-coreeană la o defilare militară.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News