China a declarat că a sechestrat o navă taiwaneză, care avea cinci membri ai echipajului la bord. Autoritățile comuniste de la Beijing susțin că nava a fost sechestrată pentru pescuit ilegal în apele sale teritoriale, în noaptea de marți spre miercuri.
Taiwanul a cerut Chinei să elibereze nava - și oamenii, doi taiwanezi și trei indonezieni - care este reținută la Weitou, un port din sud-est.
Vasul capturat în apele teritoriale ale Chinei
Oficialii taiwanezi au confirmat că vasul a fost capturat în apele teritoriale ale Chinei, la aproximativ 2,8 mile marine de coasta sa. De asemenea, autoritățile Chinei comuniste susțin că nava opera în timpul interdicției anuale de pescuit pe timp de vară, care durează din mai până în august.
"Nava de pescuit a încălcat reglementările privind moratoriul de pescuit și a pescuit ilegal cu traule în... zona interzisă", a declarat Liu Dejun, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă din China.
De asemenea, acesta a acuzat-o că a folosit unelte de pescuit greșite și că a "deteriorat resursele piscicole marine". Taiwanul nu a răspuns încă la aceste comentarii.
Astfel de altercații au devenit frecvente în strâmtoarea contestată de 110 mile care separă China și Taiwan.
China comunistă revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său și strâmtoarea ca fiind zona sa economică exclusivă. Dar alte țări, care navighează în aceste ape, precum Japonia și Statele Unite, nu recunosc acest lucru. În ultimii ani, armata chineză a intensificat presiunea asupra Taiwanului.
În ultimele două decenii, China comunistă a confiscat 17 nave din Taiwan
Din 2003, autoritățile chineze au confiscat și reținut 17 nave înregistrate în Taiwan. Toate acestea pescuiau în timpul interdicției de vară, arată datele Taipeiului. De asemenea, Taiwanul a reținut cinci astfel de nave din China numai în acest an.
Autoritățile taiwaneze afirmă că au fost alertate marți, la ora locală 20:04 (12:04 GMT), de către căpitan, că ofițeri de la două nave ale pazei de coastă chineze au urcat la bord și au sechestrat vasul de pescuit.
A existat o confruntare scurtă, dar tensionată. În timp ce trei nave ale pazei de coastă taiwaneze au fost trimise pentru a salva barca. Acestea au declarat însă că nu le-au urmărit deoarece se apropiau alte patru nave ale pazei de coastă chineze și nu au dorit să escaladeze tensiunile.
Paza de coastă chineză spune că taiwanezii au folosit difuzoare pentru a cere eliberarea bărcii de pescuit. Iar chinezii au făcut la fel, cerând celeilalte părți să nu intervină.
"Erau 40-50 de bărci de pescuit pe mare la momentul respectiv. Nu știu de ce a vizat barca mea", a declarat pentru presa locală proprietarul vasului de pescuit. "Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum - în trecut te alungau pur și simplu dacă te apropiai prea mult".
Beijingul și Taipeiul obișnuiau să fie mai flexibile în ceea ce privește flotele de pescuit ale celuilalt. În special în jurul insulelor offshore ale Taiwanului, care se află extrem de aproape de coasta chineză.
Restricțiile au devenit mai dure
Cu toate acestea, în ultimii ani, Taiwanul a impus respectarea mai strictă a propriilor ape. Ca răspuns la ceea ce consideră a fi o creștere masivă a braconajului de către pescarii din provincia de coastă Fujian din China.
În februarie, doi pescari chinezi s-au înecat după ce barca lor s-a răsturnat. În timp ce încercau să depășească o barcă a pazei de coastă taiwaneze. De atunci, paza de coastă chineză a devenit mai asertivă în patrularea în jurul insulelor periferice ale Taiwanului.
De asemenea, China a devenit din ce în ce mai agresivă în aplicarea a ceea ce consideră a fi pretențiile sale maritime în regiune. Garda sa de coastă a devenit cel mai vizibil braț al vastei operațiuni navale a Beijingului.
Disputa sa cu Filipine cu privire la o serie de recife din Marea Chinei de Sud a atras cea mai mare atenție și a stârnit îngrijorarea Washingtonului.
Însă paza de coastă chineză și-a intensificat, de asemenea, acțiunile în jurul unui grup de insule controlate de Japonia în Marea Chinei de Est. Cunoscute în Japonia ca Senkaku și în China ca Diaoyu.
Motivul comportamentului agresiv al Chinei comuniste
Luna trecută, navele pazei de coastă chineze au luat măsura fără precedent de a alunga bărcile de pescuit japoneze din apropierea insulelor. Aceasta a dus la o scurtă confruntare între navele pazei de coastă chineze și japoneze.
Acest comportament mai agresiv al Chinei vine, de asemenea, la doar câteva săptămâni după ce Beijingul a pus în aplicare noi reglementări maritime care conferă personalului pazei de coastă puteri extinse de a aborda, percheziționa și reține nave în toate apele pe care China le revendică.
Conform noilor reglementări, cetățenii străini despre care se consideră că au încălcat "regulile de intrare și ieșire" pot fi reținuți fără acuzații pentru o perioadă de până la 60 de zile.
Se crede că noile reglementări au avut ca scop principal descurajarea pescarilor filipinezi de a intra pe recifele disputate din Marea Chinei de Sud.
Însă cercetătorii din domeniul maritim au subliniat rapid faptul că China are pretenții extinse, slab definite, asupra a mii de kilometri pătrați de mare, care sunt disputate de toți vecinii săi, de la Coreea de Sud la Indonezia, potrivit BBC.