China, cea mai mare provocare pentru lumea democratică

China, cea mai mare provocare pentru lumea democratică China. Sursa foto: Wikipedia

China reprezintă cea mai mare provocare pentru lumea democratică și pentru Statele Unite din întreaga sa istorie. E un pericol mai mare decât Războiul Rece, a declarat un funcționar american, care a îndemnat Europa să fie mai dură cu regimul comunist de la Beijing.

China, o provocare

Adjunctul secretarului de stat Kurt Campbell, unul dintre principalii artizani ai unei campanii de 15 ani pentru reorientarea politicii externe a Statelor Unite către Asia, a îndemnat, de asemenea, la creșterea investițiilor americane în tehnologii avansate, cu scopul de a își menține avantajul față de China.

„Există o recunoaștere a faptului că aceasta este cea mai importantă provocare din istoria noastră”, a declarat Campbell în fața Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților.

Războiul Rece, mai simplu decât înfruntarea cu capitalismul dictaturii comuniste chineze

„Sincer, Războiul Rece pălește în comparație cu provocările multifațetate pe care le prezintă China”, a spus el. „Nu este doar o provocare militară. Este o provocare generală. Este în Sudul global. Este în tehnologie. Trebuie să ne intensificăm jocul pe toate planurile”.

Întrebat joi, 19 septembrie, despre aceste remarci, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că acestea „nu țin cont de fapte. Exagerează în mod deschis și nejustificat amenințarea Chinei”. Considerarea Chinei drept cea mai mare provocare a Statelor Unite a fost o greșeală, a declarat Lin Jian la o conferință de presă.

„China îndeamnă Statele Unite să abandoneze gândirea de specifică din Războiul Rece. Îndeamnă să înceteze răspândirea teoriei amenințării chineze și să înceteze denaturarea intențiilor strategice ale Chinei”, a adăugat el. Discursul dur al lui Campbell vine în ciuda unei aparente dezghețări a relațiilor dintre Statele Unite și China sub președinția lui Joe Biden.

Trump, mai dur cu dictatura comunistă de la Beijing decât Biden

Candidatul republican la președinție Donald Trump vorbește mai frecvent în termeni de Război Rece despre confruntarea cu Beijingul. Biden și moștenitoarea sa politică, Kamala Harris, au susținut dialogul cu China, chiar dacă administrația lor continuă să aplice măsuri dure, inclusiv o interdicție radicală asupra exporturilor de cipuri avansate.

De asemenea, administrația lui Biden a exercitat presiuni asupra Chinei cu privire la exporturile de tehnologie către Rusia care, potrivit oficialilor americani, au permis Moscovei să sporească producția militară pentru războiul din Ucraina.

„Provocarea este că trebuie să obținem mai mult sprijin aici în această privință”, a declarat Campbell cu privire la sancțiunile SUA asupra firmelor chineze. Face referire la o problemă pe care a spus că a ridicat-o în timpul vizitelor în Europa. Campbell a declarat că majoritatea aliaților europeni ai Washingtonului împărtășesc îngrijorările cu privire la legăturile Chinei cu Moscova. Dar încă se mai resimt după „șocul uriaș” al reducerii importurilor de energie din Rusia de la invazia acesteia în Ucraina.

Relațiile bilaterale de la Biden încoace

„Pentru multe dintre aceste țări, a face afaceri cu China a fost o mare oportunitate economică timp de 15 sau 20 de ani”, a spus el. Acțiunile împotriva Chinei, după cele împotriva Rusiei, ar putea fi resimțite ca „un fel de lovitură dublă. Puteți înțelege că liderii din Europa au unele îngrijorări”. China susține că, spre deosebire de Statele Unite, nu furnizează arme nici Rusiei, nici Ucrainei. Dar Washingtonul spune că Beijingul oferă sprijin care are utilizări militare. Campbell a susținut că administrația Biden a consolidat poziția SUA de când i-a luat locul lui Trump. În parte prin întărirea alianțelor.

„În urmă cu patru ani, opinia generală la nivel global era că China ne-a luat pâinea de la gură. Nu cred că aceasta este convingerea generală astăzi”, a spus el. De la summitul de anul trecut dintre Biden și președintele Xi Jinping din California, China a fost de acord cu solicitările-cheie ale SUA. Acestea se referă la restabilirea comunicațiilor militare și de a lua măsuri drastice cu privire la ingredientele din fentanil, drogul aflat la originea unei epidemii de supradoze în SUA.

Respectând o altă solicitare cheie a administrației Biden, China a eliberat un pastor american, David Lin, care fusese deținut din 2006, a confirmat duminică Departamentul de Stat. Statele Unite au prezentat Chinei cazul lui Lin și al altor americani deținuți. Inclusiv atunci când secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său Wang Yi în marja unei reuniuni din Laos în iulie.

Regimul comunist de la Beijing a eliberat doi americani, dar ține alți doi în pușcărie

Departamentul de Stat consideră că alți doi cetățeni americani, Kai Li și Mark Swidan, sunt deținuți pe nedrept de China. Însă activiștii afirmă că mult mai mulți americani se află în spatele gratiilor sau au interdicție de a ieși din țară. Mama lui Swidan, deținut pentru acuzații de trafic de droguri pe care acesta le neagă, a declarat în cadrul unei audieri separate în Congres că Biden trebuie să discute cu China propunerile sale de eliberare a acestuia.

„Cazul său este o nedreptate clară, dar continuă să fie ignorat de cei care au puterea de a acționa”, a spus ea într-o declarație adresată Comisiei Congresionale-Executive privind China. Peter Humphrey, care a fost deținut împreună cu soția sa în China între 2013 și 2015 și a devenit de atunci un specialist în astfel de cazuri. El a declarat că un „număr masiv” de americani nu își pot prezenta public cazurile de teama represaliilor din partea Beijingului.

El a mai spus că a fost deținut împreună cu alți 11 bărbați într-o celulă plină. Fără intimitate sau mobilier. Dormeau pe podea și mâncau din boluri pentru câini împinse sub gratii. A mai afirmat că a slăbit 10 kilograme în timpul detenției. Pe care a descris-o drept „tortură menită să zdrobească spiritul uman și să forțeze o mărturisire”, scrie Insider Papaper.

Ne puteți urmări și pe Google News