Chinezii refuză să facă copii, chiar dacă primesc bani. Traiul e prea scump

Chinezii refuză să facă copii, chiar dacă primesc bani. Traiul e prea scump Creșterea natalității în România. Sursa foto: Arhiva EVZ

Hong Kong se confruntă cu o gravă problemă de natalitate. Autoritățile au ajuns să ofere viitorilor părinți suma de 2.500 de dolari dacă aceștia decd să aibă un copil. Problema este însă traiul de viață prea scump din oraș.

China trece printr-o criză de natalitate. Miercuri, șeful executivului din Hong Kong, John Lee Ka-chiu, a anunțat noua măsură. Acesta a spus că se va oferi o sumă de 20.000 de dolari HK (2.556 de dolari) pentru părinți.

China oferă stimulente pentru creșterea natalității

Efortul face parte din campania mai amplă de a ridica „rata de natalitate persistent scăzută" a orașului. Această rată a coborât la un nivel record de 0,9 nașteri pe femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar. Campania mai include și o serie de măsuri financiare care includ reducerea taxei de timbru pentru cumpărătorii de case de la 15% la 7,5%.

Ajutoarele amintite se adaugă stimulentelor fiscale existente pentru noii părinți. Stimulentele nu se ridică însă la nivelul celor oferite în unele dintre celelalte țări din Asia de Est.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Singapore, unde rata natalității este de 1,05, statul oferă 8.036 de dolari pentru primul și al doilea copil. Pentru al treilea copil este oferită o sumă de 9.497 de dolari , plus patru săptămâni de concediu de paternitate (până la 16 săptămâni pentru maternitate).

stimulent financiar părinți Hong Kong

În Coreea de Sud, unde rata natalității este de 0,78, se oferă în prezent 518 dolari pe lună pentru părinți

În Japonia, unde rata natalității este de 1,3, părinții primesc o alocație lunară de 107 dolari pentru fiecare nou-născut până la vârsta de doi ani. Pentru fiecare copil între trei ani și ultimul an de liceu, părinții primesc 66,7 dolari pe lună.

Cei mai mulți dintre părinții din Hong Kong intervievați de CNN consideră că noua măsură nu va fi suficientă. Aceștia invocă costul ridicat al vieții într-un oraș care se află adesea în fruntea celor mai scumpe locuri din Asia.

Locuințele în Hong Kong sunt printre cele mai scumpe din lume: Prețurile pot ajunge până la 1,3 milioane de dolari pentru un apartament.

Persoane cu venituri mici din China se confruntă cu o alegere imposibilă. Aceștia nu-și pot permite să angajeze bone care să aibă grijă de copii, dar nici nu-și pot permite să-și ia liber de la serviciu pentru a se ocupa de ei.