China are un plan bine pus la punct. Detalii de ultimă oră. Cum vrea să devină cea mai mare putere economică a lumii

Sursa: Arhiva EVZ

China a avut cea mai rapidă creștere economică din lume din 1980 și până în prezent. Un factor cheie al acestei dezvoltări a fost sistemul pragmatic de inovare al țării și investițiile în cercetare. În plus, prețurile oferite de China nu pot fi egalate. Experții internaționali spun că va deveni cea mai mare putere economică a lumii în următorii zece ani.

Guvernul chinez investește masiv în cercetare, dezvoltarea de facilități de „producție inteligentă” și o economie digitală mai sofisticată. În același timp, tensiunile dintre China și vest pun presiune pe cooperarea internațională în industrii precum producția de semiconductori și biofarmaceutică.

Actuala „mașină de inovare” a Chinei a început să se dezvolte în timpul reformelor economice de la sfârșitul anilor 1970, care au diminuat rolul proprietății statului și al planificării centrale. În schimb, s-a făcut loc pentru idei inovatoare, scrie theconversation.com. 

Mai este de lucrat la calitate

Guvernul stabilește reglementări aliniate obiectivelor statului și poate trimite semnale investitorilor și antreprenorilor prin propriile investiții sau setări de politici. Cu toate acestea, libertatea în afaceri nu este aceeași ca în SUA sau Occident.  Potrivit datelor oficiale, China a produs un număr mare de publicații științifice și tehnologice, dar rămâne cu mult în urma SUA în publicații foarte citate, ceea ce indică influența și originalitatea cercetării.

De asemenea, cheltuielile de cercetare-dezvoltare au crescut substanțial. China se mai laudă că a educat mult mai mulți absolvenți STEM decât orice altă țară în ultimele decenii, dar încă nu are talent de top în multe domenii, cum ar fi AI și semiconductori. Țara a solicitat cele mai multe brevete internaționale. Acești indicatori analizează mai mult cantitatea decât calitatea.

Dincolo de stardardele de calitate, China trebuie să se orienteze pentru a dezvolta tehnologii necunoscute și emergente. Acest lucru va necesita investiții mai mari în cercetarea de bază pe termen lung și reforma culturii de cercetare pentru a tolera eșecul.

Pot face performanță

Firmele chineze pot deja să traducă proiecte complexe în producție de masă cu precizie ridicată și viteză și costuri de neegalat. Drept urmare, producția chineză este atrăgătoare pentru companii de înaltă tehnologie precum Apple și Tesla, scrie capital.ro .

Următorul pas este trecerea la producția inteligentă „industrie 4.0”, aliniată cu industriile de bază enumerate în planul guvernamental Made in China 2025. Companiile gigantice din China, cum ar fi Alibaba, Tencent și Huawei, folosesc, de asemenea, învățarea automată și analiza datelor mari pentru a inova în alte domenii, inclusiv cercetarea farmaceutică și conducerea autonomă. În China, reglementările pentru biotehnologie, bioinginerie și biofarmaceutice sunt relativ relaxate. Acest lucru a atras cercetători și investitori către câteva „clustere” de top în domeniul biotehnologiei.

Mare putere economică

Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.

Japonia va rămâne a treia cea mai mare economie din lume până la începutul anilor 2030, când va fi depășită de India, împingând Germania de pe poziția a patra pe a cincea. Marea Britanie, în prezent cea de-a cincea cea mai mare economie va trece pe locul șase.