Beijingul a anunțat, vineri, că va impune măsuri de reciprocitate la sancțiunile americane împotriva oficialilor chinezi legate de presupusele încălcări ale drepturilor omului împotriva minorității uigurilor.
Un nou subiect de discordie între Washington și Beijing, pe lângă multe altele.
China a anunțat, vineri, represalii împotriva Statelor Unite, după sancțiunile americane împotriva mai multor lideri chinezi acuzați de abuzuri în domeniul drepturilor omului împotriva minorității musulmane uigure din regiunea Xinjiang.
„China a decis să ia măsuri de reciprocitate împotriva organizațiilor americane și a persoanelor care s-au comportat necorespunzător în probleme legate de regiunea Xinjiang”, a declarat Zhao Lijian (foto), directorul Departamentului de Informații al ministerului chinez de Externe, fără a furniza alte precizări.
„Sancțiunile americane reprezintă o ingerință serioasă în afacerile chineze și dăunează profund relațiilor dintre cele două țări”, a adăugat el pentru presă.
Xinjiang, o regiune semideșertică de aproximativ 25 de milioane de locuitori, a fost lovită de mult timp de atacuri atribuite de Beijing „separatiștilor sau islamiștilor”. A fost subiectul unor măsuri de control din ce în ce mai aspre în ultimii ani, din partea autorităților centrale.
Peste un milion de musulmani, în special uiguri, sunt sau au fost internați în tabere de „reeducare” din Xinjiang, potrivit Washingtonului și organizațiilor internaționale de apărare a drepturilor omului.
China neagă această cifră și susține că acestea sunt centre de „formare profesională”, menite să ajute populația să își găsească un loc de muncă, pentru a o îndepărta de „ispita” extremismului islamist.
Concret, vize de intrare în Statele Unite vor fi refuzate pentru trei oficiali chinezi și familiilor acestora, potrivit unui comunicat al secretarului american de Stat Mike Pompeo.
Aceste măsuri sancționează „relele tratamente oribile și sistematice” împotriva uigurilor, dar și a altor minorități.
Printre persoanele vizate de sancțiunile americane se numără Chen Quanguo, oficialul principal al Partidului Comunist Chinez (PCC) din regiunea Xinjiang. Este considerat arhitectul politicii de securitate a Beijingului în această regiune.
China se laudă cu absența atacurilor teroriste, de la preluarea controlului în Xinjiang, instituind un sistem draconic de supraveghere permanentă: controale de identitate, camere de recunoaștere facială sau puncte de control ale poliției.