China și America, în pragul războiului comercial

Creșterea taxelor la importurile de oțel și aluminiu a fost doar primul pas: Trump somează Beijingul să-și reducă masiv excedentul comercial și taxează un mare contingent de mărfuri chinezești.

Administrația Trump face presiuni asupra Chinei pentru a-și reduce excedentul comercial cu Statele Unite cu 100 de miliarde de dolari, a anunțat miercuri, 14 martie, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Statele Unite au un deficit record cu China de 375 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă două treimi din întregul deficit american, care este de 566 de miliarde de dolari, arată Reuters, citând Biroul de Statistică de la Washington.

China a raportat în 2017, în relația cu Statele Unite, un excedent de 275 miliarde de dolari, de asemenea două treimi din excedentul său comercial total de 422,5 miliarde de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a refuzat să ofere amănunte privind modul în care administrația apreciază că Beijingul ar trebui să realizeze această reducere de deficit. Dacă, de pildă, ar fi suficientă sporirea achizițiilor de mărfuri americane, cum ar fi soia sau produse ale industriei aeronautice, sau dacă Beijingul ar trebui să opereze schimbări majore ale politicile sale industriale, ca de exemplu tăierea subvențiilor pentru companiile de stat sau reducerea capacităților de producție de oțel sau aluminiu.

„Nu ne vom înclina în fața SUA”

Într-un editorial tăios publicat joi, ziarul de limbă engleză Global Times, apropiat guvernului de la Beijing, afirmă că Washingtonul se victimizează fără motiv:„Dacă Statele Unite doresc să-și reducă deficitul comercial, atunci trebuie să-i determine pe americani să muncească mai mult și să facă reforme în conformitate cu cererile pieței internaționale, nu să ceară restului lumii să se schimbe”, se arată în articol. Urmează și avertismentul: „Odată început un război comercial, țările puternice nu se vor înclina în fața Statelor Unite. China a făcut toate eforturile să evite un război comercial, însă dacă totuși acesta izbucnește, (pentru noi) concilierea nu este o soluție.”

Pe de altă parte, vorbind în fața ziariștilor, la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a afirmat că istoria a demonstrat că războaiele comerciale nu sunt în interesul nimănui, dar China își va proteja drepturile legitime dacă „se întâmplă ceva nedorit”.

„Considerăm că Statele Unite și China pot apela la consultări amicale pentru a-și rezolva disputele. Noi avem buna-credință de a proceda în acest mod”, a precizat Lu Kang.

 

Rafale de taxe către Beijing

 

Solicitarea americană adresată Chinei are loc în momentul în care administrația Trump se pregătește să aplice taxe pe importuri de până la 60 de miliarde de dolari pe produse din domeniul tehnologiei informatice, telecomunicațiilor și bunurilor de larg consum chineze, în urma unei investigații a Washingtonului în legătură cu practicile Chinei privind proprietatea intelectuală. Este neclar dacă reducerea de 100 de miliarde de dolari solicitată de administrația Trump are legătură cu plângerile formulate de SUA în legătură cu politicile de investiții ale Chinei, care impun ca întreprinderile americane să transfere tehnologie partenerilor pentru a avea acces pe piața chineză.