În Egipt, pragul de 100 milioane de locuitori a fost depășit, iar guvernul vrea să limiteze numărul nașterilor.
Egipt este a treia cea mai populată țară a Africii. Guvernul încearcă să reducă natalitatea în această țară, unde un copil se naște la fiecare 18 secunde.
Acum 30 de ani, Egiptul avea o populație de 57 milioane de locuitori. Luna trecută, a fost depășit pragul simbolic de 100 de milioane de locuitori.
Egiptul a devenit astfel cea mai populată țară din lumea arabă, din Orientul Mijlociu și din bazinul mediteranean, fiind și pe locul trei în Africa la numărul populației, după Etiopia și Nigeria.
O miză de securitate națională și o mare provocare pentru stat, a afirmat vineri premierul egiptean Mostafa Madbouly. Mai ales că populația egiptului rămâne concentrată doar pe un procent de 5% din teritoriu, de-a lungul Nilului, rară și importantă sursă de apă a Egiptului.
60% din egipteni au mai puțin de 30 de ani. Dar, potrivit Capmas, agenția națională de statistică, o persoană din trei trăiește sub pragul sărăciei.
Pentru a îndigui creșterea constantă a populației, descrisă ca amenințare de prim rang la siguranța țării (la fel ca terorismul) de președintele Al-Sissi, în 2017, guvernul egiptean a lansat o campanie de sensibilizare a opiniei publice. Fără prea mari rezultate.
Statul a făcut apel atunci la autoritățile religioase. În van și contra tradiției și a ceea ce spunea în 2015 marele șeic Ahmed al-Rayeb, potrivit căruia restrângerea numărului de copii de teama sărăciei este „inadmisibil”. Islamul le cere tuturor musulmanilor care sunt capabili să se reproducă să se înmulțească.
Șeicul Al-Azhar a revenit însă și i-a îndemnat pe egipteni să facă mai puțini copii, în cadrul programului guvernamental „Doi (copii) este deajuns”. „Chiar dacă aveți destui bani, nu vor fi niciodată suficienți pentru a hrăni patru sau cinci copii”, a estimat șeicul.
În mai multe reprize, inclusiv de la începutul anului, guvernul a amenințat familiile cu mai mult de doi copii cu suprimarea ajutoarelor sociale. Ministerul Solidarității sociale și ONU au strâns 4,7 milioane de dolari pentru familiile sărace cu trei sau mai puțini copii.
Uniunea Europeană și USaid, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, au eliberat peste 48 de milioane de euro pentru pregătirea personalului medical și distribuirea contraceptivelor în programele familiale abandonate de guvernul egiptean și private din anul 2000 de finanțare americană.
Până în 2050, populația egipteană va fi de 160 de milioane. Obiectivul declarat este de a reduce numărul de copii pe familie de la 3,5 astăzi la 2,4 în 2030.