China a lansat un alt treilea portavion, iar analiștii spune că momentul nu a fost ales întâmplător. Tensiunile cu SUA în legătură cu insula Taiwan, pe care China o consideră teritoriul său, sunt în creștere.
China a lansat oficial, vineri, 17 iunie, cel de-al treilea portavion în cadrul unei ceremonii organizate la un şantier naval din Shanghai, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Nava este al doilea portavion construit în întregime de China şi este mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decât predecesoarele sale. Acesta va fi predat marinei doar după mai multe teste pe mare. Nu a fost însă anunțată și data exactă la care nava va intra în funcție.
Portavionul a fost numit „Fujian“, după o provincie chineză, la fel ca şi predecesoarele sale „Liaoning“ şi „Shandong“.
Sistem de catapultare
Acest nou portavion este mult mai mare decât cele precedente și are un sistem de catapultare. Practic, acesta va putea propulsa aeronave în aer cu ajutorul unei catapulte. Primele portavioane chinezeşti aveau doar o trambulină pentru zbor. Avantajul catapultării constă în faptul că aeronava poate transporta o rezervă mai mare de combustibil şi arme. Sistemul de catapultare va fi electromagnetic, o tehnică de ultimă generaţie, potrivit sursei citate.
Primul portavion chinez, Liaoning, a fost pus în funcţiune în 2012. Acesta a fost utilizat în principal ca platformă de antrenament. Cunoştinţele acumulate au fost apoi folosite pentru a construi Shandong, primul portavion construit de China, pus în funcţiune la sfârşitul anului 2019, aminteşte AFP.
Lansare controversată
Lansarea este considerată de unii analiști ca o provocare a Chinei la adresa SUA. Tensiunile dintre cele două țări s-au amplificat în ultima perioadă, din cauza Taiwan-ului, o insulă cu 24 de milioane de locuitori pe care China o consideră ca fiind teritoriul său istoric, scrie AFP.
Potrivit sursei citate, ostilă apropierii dintre SUA şi Taiwan din ultimii ani, marina chineză a trecut în mai multe rânduri cu portavioanele sale prin strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de teritoriul insular.
Potrivit Janes, o agenţie de referinţă pentru informaţii militare, Statele Unite sunt de departe liderul în ceea ce priveşte numărul de portavioane aflate în serviciu în prezent (11), înaintea Chinei (2, cu al treilea în curs de testare), Regatului Unit (2), Rusiei (1), Franţei (1), Italiei (1), Indiei (1) şi Thailandei (1).