China a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic. Se consolidează relațiile de securitate cu Rusia
- Bucur Sorina
- 3 octombrie 2024, 17:50
Paza de Coastă din China a susținut că a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei patrule comune cu Rusia. De asemenea, acțiunea reprezintă cel mai recent semn de coordonare sporită dintre cele două țări într-o regiune în care Beijingul dorește de mult timp să își extindă prezența.
Declarația a fost făcută la o zi după ce Paza de Coastă a SUA a declarat că a reperat patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și Chineze în Marea Bering. Aceasta este „cea mai nordică” locație în care au fost observate vreodată navele chineze.
Patrulă comună între China și Rusia în Oceanul Arctic
Patrula comună „a extins în mod eficient domeniul de aplicare al navigației oceanice a gărzilor de coastă”. De asemenea, a testat capacitatea acestora „de a îndeplini misiuni în ape necunoscute”, a declarat Garda de Coastă Chineză (CCG).
GCC nu a făcut publică locația exactă a patrulei. Un banner vizibil pe una dintre nave în fotografiile însoțitoare scria „Garda de Coastă Chineză își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”. Acest mesaj face referire la Partidul Comunist Chinez aflat la putere.
Guvernul rus nu a recunoscut oficial patrula. Despre aceasta, televiziunea chineză de stat CCTV a declarat că a avut loc „acum câteva zile”. Mass-media rusă de stat TASS a publicat un raport privind patrula.
Luni, Paza de Coastă a SUA (USCG) a declarat că a reperat sâmbătă cele patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și Chineze. Acestea „tranzitau în formație în direcția nord-est” în Marea Bering.
„Această activitate recentă demonstrează interesul crescut pentru Oceanul Arctic din partea concurenților noștri strategici”, a declarat contraamiralul Megan Dean. El este comandantul celui de-al 17-lea district al Pazei de Coastă.
SUA, îngrijorată în legătură cu relația dintre China și Rusia
SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rolul tot mai mare al Chinei și la coordonarea cu Rusia în regiunea arctică. În iulie, forțele americane și canadiene au interceptat pentru prima dată bombardiere ruse și chineze care zburau împreună în apropiere de Alaska. În același timp, cele două marine au operat împreună în apele internaționale din largul coastei Alaskăi în 2022 și 2023.
CCG și Serviciul Federal de Securitate al Rusiei au convenit să își consolideze „cooperarea în domeniul aplicării legii maritime”. Atunci, China a fost invitată să observe exercițiile de securitate ale Rusiei „Arctic Patrol-2023”.
Analiștii spun că noua patrulă face parte dintr-un model mai larg de colaborare. Mai mult, ea a fost concepută pentru a trimite un mesaj Washingtonului. Această acțiune are loc mai ales că activități americane maritime în Marea Chinei irită de mult timp Beijingul.
„Semnificația faptului că Paza de Coastă (chineză) operează mai departe spre nord decât a făcut-o vreodată implică faptul că statul chinez își extinde Paza de Coastă în zone pe care SUA le-a considerat în mod tradițional domeniul său. China, în special, semnalează că Paza de Coastă a SUA nu este singura care (poate) opera în interiorul și în apropierea zonelor de excludere economică ale altor țări din apele lor interne”, a declarat Carl Schuster. Acesta este căpitan pensionat al Marinei SUA și fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului Pacific al SUA.
Ambițiile arctice
De ani de zile, Beijingul încearcă să își sporească amprenta în Arctica. Mai mult, s-a declarat un „stat din apropierea Arcticii”. În același timp, își consolidează capacitățile de cercetare și spărgătoare de gheață în regiune. Rusia este unul dintre cele opt state arctice. Cu toate acestea, s-a ferit în trecut să fie prea primitoare pentru China într-o regiune esențială pentru securitatea și puterea sa militară.
Observatorii spun că dependența tot mai mare a Moscovei de China ar putea schimba acest calcul. În prima actualizare a strategiei sale pentru regiunea arctică din ultimii cinci ani, Departamentul american al Apărării a avertizat în iulie că „legătura în creștere” dintre Rusia și China în regiune are „potențialul de a modifica stabilitatea și situația amenințărilor din Arctica”.
Recentele activități comune ridică întrebarea dacă concentrarea Rusiei asupra controlului zonei arctice este „din ce în ce mai mult umbrită de considerente economice și politice”.
Andreas Østhagen este cercetător principal la Institutul Fridtjof Nansen din Norvegia. El și-a exprimat scepticismul cu privire la faptul că navele chineze au operat în Oceanul Arctic propriu-zis, conform cnn.com.
Operarea la nord de Strâmtoarea Bering necesită în mod normal capacități de spargere a gheții. De asemenea, a observat că Paza de Coastă a SUA nu a raportat că navele au intrat în această zonă.