Evenimentul Zilei > International > CHINA a inaugurat oficial prima sa BAZĂ MILITARĂ de peste mări, la Djibouti
CHINA a inaugurat oficial prima sa BAZĂ MILITARĂ de peste mări, la Djibouti

CHINA a inaugurat oficial prima sa BAZĂ MILITARĂ de peste mări, la Djibouti

China a deschis oficial prima bază militară de peste mări, azi, cu o ceremonie de ridicare a drapelului, la Djibouti, în Cornul Africii, în aceeași zi în care Armata de Eliberare a Poporului marchează cea de-a 90-a aniversare.

Poziționarea Djibouti în nord-vestul Oceanulu Indian a stârnit controverse în India că va deveni un alt „șirag de perle” al alianțelor militare ale Chinei trecând prin India, Bangladesh, Myanmar și Sri Lanka.

China a început construirea unei baze logistice șa Djibouti, anul trecut. Va fi folosită pentru realimentarea navelor car eiau parte de misiuni de menținere a păcii și misiuni umanitare în largul coastelor din Yemen și Somalia, scrie Reuters.

Este prima bază navală de peste mări a Chinei, deși Beijingul o descrie oficial ca pe o „facilitate logistică”.

Postul de radio de stat din China a anunțat că 300 de oameni au participat la ceremonie, inclusiv comandantul adjunct al forțelor navale chineze, Tian Zhong, și ministrul Apărării din Djibouti.

Baza va permite Chinei să sprijine mai mult patrulele sale din apele din largul Somaliei și al Yemenului și să-și îndeplinească bligațiile umanitare, spune sursa citată.

Președintele chinez Xi Jinping supervizează un program ambițios de modernizare a armatei, incluzând dezvoltarea unor capacități pentru forțele chineze care operează departe de casă.

Djibouti, aflată între Etiopia, Eritrea și Somalia, găzduiește baze militare americane, japoneze și franceze.

Există speculații că Beijingul va construi și alte astfel de baze militare, de pildă în Pakistan, dar guvernul chinez a negat acest lucru.