Chile 1973-2023: cincizeci de ani de la lovitura de stat și nașterea unei conștiințe sociale
- Dragoș Lefterescu
- 16 septembrie 2023, 22:04
Chile 1973-2023: cincizeci de ani de la lovitura de stat și nașterea unei conștiințe sociale. Societatea chiliană continuă să-și vindece rănile.
Cincizeci de ani după lovitura de stat din 11 septembrie 1973, societatea chiliană continuă să-și vindece rănile. Mai divizată ca niciodată, întârzie să se angajeze într-un proces de reconciliere. Dar evenimentul de acum o jumătate de secol a marcat o întreagă generație de activiști.
Chile și socialismul
Înainte de anul 2001, când se vorbea despre „11 septembrie”, se făcea referire la anul 1973. Lumea se gândea la Chile, la moartea lui Salvador Allende și la sfârșitul tragic și sângeros al „căii chiliene către socialism” pe care acest președinte încercase să o urmeze după alegerea sa în funcție, cu trei ani mai devreme.
Înainte de 2001, când cineva făcea referire la 11 septembrie, Statele Unite nu reprezentau o țintă a terorismului, ci eminența cenușie a unei lovituri de stat care a condus la o dictatură pe cât de înfricoșătoare, pe atât de criminală.
Cincizeci de ani mai târziu, societatea chiliană continuă să-și îngrijească rănile. Mai divizată ca niciodată, întârzie să se angajeze într-un proces de reconciliere, perpetuând fracturile care au creat premisele zilei de 11 septembrie 1973.
Sfârșitul „revoluției”
Respingerea prin referendum, în urmă cu un an, a proiectului de Constituție care să întoarcă definitiv pagina Pinochet a fost urmată de o victorie electorală pentru extrema dreaptă… chiar dacă la palatul prezidențial La Moneda se află din 2021 fostul lider al grevei studenților din 2011 Gabriel Boric, ales în fruntea unei coaliții de stânga. O dovadă clară că fracturile din societate sunt mai puternice decât depășirea traumelor trecutului.
Văzute din Franța, bombele care au căzut în acest „prim” 11 septembrie, la Santiago de Chile, au întruchipat multă vreme prăbușirea speranțelor stângii europene. Cu ele a murit visul unei posibile revoluții în cadrul democrației.
Dar înainte de toate, evenimentul a fost unul fondator pentru o întreagă generație de militanți: dincolo de emoție și șoc, acea lovitură de stat a determinat nașterea unei conștiințe, un fir roșu care, până astăzi, continuă să șoptească la urechile stângii că moștenirea lui Allende este și una a unității. De altfel, coaliția în fruntea căreia acesta a ajuns la putere în 1970 se numea «Unitatea Populară» (Unidad Popular în original).
(Editorial de Michel Becquembois, Liberation; Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR)