Atacul declanșat de Statele Unite contra bazei aeriene Shayrat a fost proporțional și țintit chirurgical, consideră analistul de politică externă Iulian Chifu.
Fostul consilier prezidențial, editorialist EvZ, se așteaptă la o convorbire telefonică între președinții SUA și Rusiei, Trump și Putin, în legătură cu evoluțiile din Siria. Dar, spune el, având în vedere că Siria încă deține arme chimice, nu sunt excluse noi lovituri americane pentru a le distruge.
„Este un atac proporțional, un atac țintit chirurgical, nu au fost vizați soldați, nici sirieni, nici ruși ci doar capabilități militare. Ca să facem o comparație, acum au fost 59 de rachete față de 500 de rachete la primul atac din Irak”, a declarat Iulian Chifu, la RFI.
„Să nu uităm că acum o lună și jumătate a fost dezbaterea în Consiliul de Securitate, ba chiar votul veto-ul rus privind rezoluția franco-britanico-americană, în care era vorba de dezbaterea utilizării armelor chimice de trei ori din momentul 2013 în care Siria a aderat la Convenția internațională de neproliferare și neutilizare a armelor chimice”, precizează analistul.
„A urmat atacul din Estul Damascului cu gaz sarin care a dus la uciderea a 57 de oameni, și era natural ca reacția să fie una directă, țintită și una din bazele unde era stocat armament chimic a fost eliminată. La atacul cu arme chimice din 2013 s-a dezbătut în Consiliul de securitate iar Rusia și-a asumat responsabilitatea, a garantat pentru Bashar al Assad. Siria nu era parte a acestei convenții, apoi Assad a semnat Convenția și au spus că au cedat toate armele chimice. Totuși ei au utilizat de atunci de cel puțin 3 ori arme chimice. Au fost 3 categorii distincte de arme chimice: clorită, gaz sarin, și încă un agent neuropsihic, asta în ultimii 4 ani, iar acum atacul cu gaz sarin din urmă cu 4 zile a pus capac răbdării comunității internaționale”, a mai explicat Chifu.
„Mă aștept la reacții diplomatice și politice, poate o discuție telefonică Trump-Putin. Săptămâna viitoare, 11-12 aprilie, era oricum programată vizita secretarului de stat Tillerson la Moscova. Nu exclud, în condițiile în care americanii au identificat și alte locuri de stocare de arme chimice, să fie și alte intervenții, poate chiar o reacție siriană în replică, dar atunci capacitățile lor for fi neutralizate total de americani. De fapt sirienii nici nu cred că vor apuca să reacționeze împotriva populației și a opoziției”, a mai declarat analistul de politică externă.