Orașul Chicago a anunțat că va acționa în judecată Departamentul de Justiție american, din cauza unor noi prevederi ale legii care cer polițiștilor locali să sprijine acțiunile federale privind imigrația.
Primarul orașului Chicago, Rahm Emanuel, anunța, ieri, că „cele mai recente acțiuni ilegale și incorecte ale administrației Trump subminează siguranța publică și încalcă Constituția”. El afirmă că orașul va acționa în justiție aceste măsuri, pentru ca politicile eronate „să nu amenințe securitatea locuitorilor orașului”.
Orașe primitoare
Acțiunea în instanță vine în contextul amenințărilor administrației Trump de a tăia fondurile pentru așa-numitele „orașe-sanctuar”, printre care se află și Chicago. Primăria din Chicago a subliniat că politica sa, de primire cu brațele deschise a imigranților, respectă legile americane, așa că dorește ca judecătorii să declare ilegale prevederile federale. Rahm Emanuel spune că administrația de la Washington a amenințat că nu va acorda milioane de dolari în subvenții federale acestor orașe „rebele”. Conform Reuters, Chicago ar putea pierde din acest motiv circa 3,2 milioane de dolari, ca urmare a deciziei Departamentului de Justiție de a „pedepsi” orașele care nu cooperează cu agenții de imigrație (inclusiv prin a le permite acces neîngrădit în închisori) și de a le interzice de la ajutoarele de asistență judiciară Edward Byrne Memorial.
„Polițiști-pioni politici”
„Chicago nu va permite ca ofițerii noștri de poliție să devină pioni într-o dezbatere politică”, a susținut Emanuel, într-o conferință de presă. „Chicago nu va permite ca locuitorilor noștri să li se încalce drepturile fundamentale. Și Chicago nu va renunța niciodată la statutul său de oraș primitor”, a explicat primarul. El a adăugat că este nevoie de acest proces pentru a nu se crea un precedent, prin care să i se interzică orașului accesul și la altfel de fonduri federale. Și alte orașe ar putea urma această inițiativă, de pildă procurorul general din California se pare că pregătește o acțiune similară.
Ultima sută de metri
Banii primiți prin intermediul Programului federal FY2017 Edward Byrne Memorial Justice Assistance Grant (JAG) au fost folosiți, anul trecut, pentru achiziție de echipament pentru trupele antitreroriste, mașini pentu polițiști, stații radio și pistoale Taser cu electroșocuri și laser. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor pentru anul fiscal 2017 este 5 septembrie. Numele programului vine de la Edward Byrne, care a fost ofițer de poliție în New York, ucis în 1988, în timp ce proteja un imigrant din Guyana care raporta activități ilegale poliției.
Orașele-sanctuar
Sunt circa 300 de orașe din SUA care au o cooperare limitată cu guvernele naționale, în ceea ce privește restricționarea imigrației. Conducătorii acestor orașe vor să reducă teama de deportare și separare a familiilor aflate ilegal în țară, astfel încât acești oameni să fie dispuși să raporteze crime, să folosească serviciile medicale și de educație, să-și înscrie copiii la școală etc, fără frica permanentă că vor fi expulzați. Politicile municipale interzic polițiștilor sau funcționarilor publici să chestioneze oamenii despre statutul lor legal în țară și refuză cererile autorităților federale de a reține oamenii în închisori mai mult decât este necesar, dacă au încălcat legislația locală. Unele orașe eliberează acte de identitate valabile pe plan local.