Chiar dacă acum plouă, meteorologii anunță secetă pentru culturile de grâu din acest an

Chiar dacă acum plouă, meteorologii anunță secetă pentru culturile de grâu din acest an

De asemenea, seceta pedologică moderată şi local puternică se va semnala şi în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul, nord-estul, sud-estul şi estul Munteniei, centrul şi estul Olteniei, nordul şi nord-vestul Banatului.

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică în Moldova şi în cea mai mare parte a Dobrogei şi a Crişanei, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 28 mai - 3 iunie 2021, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

"Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia, local în nordul, centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, vestul şi nord-estul Banatului, nordul şi vestul Crişanei, izolat sud-vestul Dobrogei", susţin specialiştii ANM.

În cultura de porumb, rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra izolat în nordul şi sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei şi nord-vestul Banatului.

Pomii vor avea roade

Potrivit ANM, regimul hidrotermic din aer şi sol va fi favorabil parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole, în cea mai mare parte a regiunilor.

"Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă îşi vor continua înspicarea (40-100%), înflorirea (10-100%) şi maturitatea în lapte (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor. Cerealierele tardive se vor afla la alungirea paiului (60-100%), "burduf" şi înspicare (20-100%), iar plantele vor prezenta o uniformitate şi vigurozitate medie şi slabă, îndeosebi pe terenurile cu deficite ridicate de apă în sol", se arată în prognoza ANM.

În funcţie de data semănatului, rapiţa din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana va înregistra formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar local în sud-estul ţării, începutul maturităţii depline (10-20%), în special pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzire (6-13 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună.

Porumbul va avea șanse în acest an

Porumbul se va afla la răsărire şi formarea frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzire (5-12 frunze), pe aproape întreg teritoriul agricol.

De asemenea, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze şi creşterea aparatului foliar (10-100%). La cartof se vor înregistra răsărirea, creşterea lăstarilor laterali şi începutul tuberizării (10-100%).

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar soiurile timpurii de cireş ajunse la maturitatea tehnologică se vor recolta. La seminţoase (măr, păr, gutui) se vor semnala dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.

În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescenţelor şi înflorirea, susţin specialiştii ANM.

Potrivit sursei citate, în intervalul analizat va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11 - 21 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15 şi 26 de grade, pe aproape întreg teritoriul, iar cea minimă va fi cuprinsă între 6 şi 17 grade Celsius, în majoritatea regiunilor.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon (aplicarea îngrăşămintelor, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare etc.) se vor putea desfăşura în zilele fără precipitaţii, precizează specialiştii ANM

Ne puteți urmări și pe Google News