Partidul aflat la putere în Venezuela şi "masele populare" vor evalua posibilitatea ca în 2009 să prezinte un proiect de reformă constituţională care să permită realegerea pe termen nedefinit a preşedintelui ţării.
Potrivit AFP, anunţul a fost făcut chiar de şeful statului venezuelean, Hugo Chavez, al cărui mandat expiră în 2013.
„Este un drept al poporului. Vom vedea dacă poporul va utiliza acest drept şi, în cazul în care va exista un referendum, dacă ţara în ansamblu îl va aproba sau nu. Nu este însă prioritatea mea imediată“, a spus preşedintele Chavez. „Am afirmat că nu voi solicita reforma constituţională pe tema realegerii preşedintelui. Dar nu pot să împiedic pe cineva să o facă“, a adăugat liderul de la Caracas. Opoziţia s-a întărit după alegeri Partidul Socialist Unit al Venezuelei (PSUV) a obţinut duminică, în alegerile regionale, o victorie nu atât de clară pe cât se aştepta - a cucerit majoritatea statelor, mai puţin pe cele dens populate şi bogate. Potrivit informaţiilor publicate de Consiliul Naţional Electoral, candidaţii PSUV au câştigat 17 dintre cele 22 de posturi de guvernator existente.
Susţinătorii lui Chavez au repurtat victorii importante în trei state care de patru ani fuseseră sub controlul oponenţilor chavismului - Sucre, Guarico şi Aragua. Acestea au revenit astfel sub influenţa politică a preşedintelui. Dar opoziţia care, anterior, deţinea doar două fotolii guvernatoriale are acum cinci, plus capitala. După aflarea rezultatelor, Chavez a lăudat „marea victorie“ a PSUV şi şi-a felicitat adversarii, care în opinia sa ar fi suferit o „nouă mare înfrângere“. Analiştii politici venezueleni apreciază că scena politică naţională pare să se fi îmbogăţit în urma scrutinului. „Statele şi oraşele-simbol cucerite de opoziţie sunt mai importante decât spera aceasta: a câştigat în capitală şi în state care reprezintă inima economică şi politică a ţării“, a declarat Luis Vicente Leon, directorul institutului de sondare Datanalisis.
Candidaţii opoziţiei guvernamentale au câştigat alegerile din Nueva Esparta (nord-est), din bogata regiune petrolieră Zulia (vest), din foarte populatul stat Miranda (centru), unde se află capitala Caracas, precum şi din statele Carabobo (nord) şi Tachira (sud-vest). Nave ruseşti în apele teritoriale
Un grup de nave de război ale Federaţiei Ruse au intrat luni în apele teritoriale ale Venezuelei, pentru o serie de aplicaţii comune cu marina naţională a acestei ţări latino-americane, au anunţat surse guvernamentale de la Caracas.
Navele - între care crucişătorul atomic „Petru cel Mare“, distrugătorul „Amiral Cebanenko“ şi două ambarcaţiuni de escortă - şi cinci avioane au sosit ieri în porturile La Guaira, în apropiere de Caracas, şi Puerto Cabello, din statul Carabobo.
Aplicaţiile, care par a fi o sfidare lansată la adresa influenţei tradiţionale a Statelor Unite în regiune, se vor desfăşura în perioada 26-27 noiembrie, când preşedintele rus Dmitri Medvedev vizitează Venezuela.