Evenimentul ZileiInternationalChauvin, găsit vinovat în cazul morții lui George Floyd. Simbolul abuzurilor poliţieneşti din SUA

Chauvin, găsit vinovat în cazul morții lui George Floyd. Simbolul abuzurilor poliţieneşti din SUA

Chauvin, găsit vinovat în cazul morții lui George Floyd. Simbolul abuzurilor poliţieneşti din SUA
Poliţistul Derek Chauvin a fost declarat vinovat de uciderea lui George Floyd. Unul dintre cele mai importante procese din SUA a ajuns la final.

Poliţistul Derek Chauvin a fost declarat, marţi, vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd, la finalul unui răsunător proces care a marcat profund America ilustrând diviziunile rasiale din ţară, scrie AFP.

Cei 12 juraţi care au deliberat la Minneapolis de luni l-au găsit vinovat pe Derek Chauvin de cele trei capete de acuzare pentru care a fost judecat.

Poliţistul încătuşat a fost imediat luat dus în arest. Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie faţa tribunalului.

Avocatul familiei lui George Floyd a salutat verdictul juriului care l-a declarat marţi vinovat pe poliţistul Derek Chauvin, ca un ”moment de cotitură în istorie”

„Vinovat! Dreptatea obţinută în durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd. Acest verdict este un moment de cotitură în istorie”, a reacţionat avocatul Ben Crump.

Derek Chauvin sau simbolul abuzurilor poliţieneşti din Statele Unite

O personalitate ”antisocială” cu o carieră marcată de violenţe: poliţistul alb Derek Chauvin, găsit marţi vinovat de uciderea lui George Floyd, făcuse câteva arestări brutale înainte de această tragedie care a bulversat Statele Unite, comentează AFP.

Pe 25 mai, la Minneapolis, acest individ de 45 de ani şi-a ţinut genunchiul pe gâtul unui afro-american de vârstă apropiată, blocat la pământ, timp de aproape nouă minute, în pofida rugăminţilor acestuia şi ale trecătorilor surprinşi.

În cele trei săptămâni ale procesului, el a apărut distant în sala de judecată, unde vocea i-a fost auzită numai doar de două ori: pentru a depune jurământul şi apoi pentru a refuza să fie audiat, potrivit dreptului său înscris în Constituţia americană care permite oricărui acuzat să nu depună mărturie susceptibilă de a-l incrimina.

În timpul citirii verdictului, poliţistul, îmbrăcat în obişnuita sa vestă de culoare gri, nu a lăsat să transpară mai multă emoţie, cu excepţia ochilor, tot mai agitaţi când a fost declarat vinovat pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare reţinute împotriva lui.

Avocatul lui, Eric Nelson, a continuat totuşi să-i apere atitudinea în cursul tragediei ca fiind cea a unui om ”rezonabil”, a unei ”fiinţe umane” supuse ”greşelilor în situaţii foarte stresante”. Clientul său, a argumentat el, ar fi aplicat un gest autorizat şi conform pregătirii sale, deoarece George Floyd ”s-a opus arestării”.Poliţistul, cu faţa impasibilă, a luat încontinuu notiţe în cursul dezbaterilor, scriind meticulos într-un mic carnet în timp ce în spatele lui, scaunul rezervat rudelor sale rămânea gol dintr-o dată. Rudele lui George Floyd s-au alternat pe tot parcursul procesului.

După tragedie, puţine detalii au filtrat despre Derek Chauvin, dar foştii săi colegi au schiţat pentru media, de asemenea, sub acoperirea anonimatului, portretul unui om tăcut, rigid, muncitor, care patrula deseori în cartierele dificile.

Gradul său de angajament i-a adus patru medalii de-a lungul carierei sale, dar şi 22 de plângeri şi anchete interne, potrivit unui dosar public curăţat de toate detaliile.

Pe lângă procedurile penale finalizate acum, poliţistul a făcut obiectul unor procese civile din partea familiei lui George Floyd, încheiate în martie cu un acord potrivit căruia oraşul Minneapolis a plătit rudelor afro-americanului 27 de milioane de dolari.

Cel care întruchipează astăzi faţa violenţei poliţieneşti din Statele Unite, care s-a prezentat liber la proces după ce a plătit o cauţiune de un milion de dolari, a fost imediat încătuşat şi închis după anunţarea verdictului.


Accesează: