Chauncey Hardy, ultimul film făcut cu telefonul mobil. Ce spunea despre Giurgiu| VIDEO
- Ionu ţ Fantaziu
- 11 octombrie 2011, 16:09
Sportivul american Chauncey Hardy şi-a încheiat viaţa la 23 de ani, într-o discotecă din Giurgiu. Spera să ajungă în campionate puternice din Italia sau Germania.
Baschetbalistul american Chauncey Hardy (23 de ani) a venit să-şi facă bani şi faimă în România, la clubul din Giurgiu. I-a fost fatal. Un pumn i-a făcut knock-out viaţa. Avea doar două luni de când era în România. Aseară, în Sala Polivalentă din Giurgiu, s-a scandat doar numele lui. Colegii şi fanii s-au întâlnit pentru a-şi lua adio. Ionuţ Tănăsoaia, cel care l-a lovit pe baschetbalist, cunoscut în "lumea bună" drept Gypsy Gipsanu, a fost arestat, ieri, pentru 29 de zile. Filmul evenimentelor Însă cât de tare ar fi putut americanul să-i întindă nervii Gipsanului încât să-l facă să-i aplice o corecţie atât de dură? Potrivit anchetatorilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3.30, Hardy, în timp ce dansa, şi-a pus şapca pe capul unei tinere care se afla la masă cu Ionuţ Tănăsoaia. Imediat, un alt tânăr din grup i-a reproşat americanului acest lucru. Baschetbalistul a început să gesticuleze, încercând să-i explice că nu înţelege limba română. La câteva secunde, intervine Tănăsoaia care hotărăşte să pună punct conflictului şi-i aplică un pumn. Hardy cade la podea, se loveşte puternic la cap şi zace până vin medicii. Credeau că e beat Colegii care erau cu el în club spun că n-au văzut ce s-a întâmplat, iar când au anunţat Ambulanţa, le-ar fi spus medicilor că a căzut din cauza beţiei. La Spitalul din Giurgiu, observaţia medicului legist a fost că nu era o contuzie gravă, care să pună viaţa în pericol. Însă, după câteva ore, când starea de sănătate a sportivului a început să se agraveze, a fost trimis spre Spitalul Bagdasar din Capitală. Prea târziu: Chauncey Hardy a murit la scurt timp. Cum se apără Tănăsoaia Avocatul lui Tănăsoaia spune că clientul său ar fi fost provocat. "În club, victima l-a şicanat pe clientul meu. S-a dus de câteva ori la masa lui George Ionuţ Tănăsoaia să intre în vorbă cu o fată. Iar pe ringul de dans, americanul l-ar fi împins pe clientul meu şi nu l-a lăsat în pace. Apoi acesta a dat cu pumnul", susţine Emil Vucă, avocatul lui Tănăsoaia. În timpul evenimentelor, în club au fost în jur de 100 de oameni, iar mulţi dintre aceştia au asistat la tot ce s-a întâmplat. Sunt şi unii martori care susţin o altă variantă. Unul dintre cei care erau în club la ora respectivă a declarat, pentru EVZ, că Ionuţ Tănăsoaia era la masă cu doi membri ai clanului interlop "Butoane". "Unul dintre ei era Florinel, fiul lui "Butoane", şi mai era şi un nepot al acestuia", ne-a declarat martorul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Mai mult, acesta susţine că nu a fost vorba de un singur pumn, ci de o bătaie generală la care ar fi participat şi cele două persoane apropiate de lumea interlopă, iar Chauncey Hardy nu ar fi fost lovit cu pumnul, ci cu o sticlă în cap. Ultimele minute Clubul din Giurgiu a postat o parte din imagini de la petrecerea din noaptea de sâmbătă spre duminică. La un moment dat, Chauncey Hardy apare într-o poză discutând cu o tânără blondă. Apoi, într-o altă fotografie, când acesta îşi pune şapca pe capul ei, imediat se apropie un tânăr care pare că îi spune ceva la ureche. De aici, tot ce s-a întâmplat rămâne încă un mister. VIS. Gypsy Gypsanu, un aspirant la statutul de interlop SURSA: FACEBOOK INTERVENŢIE ROMÂNEASCĂ Greşelile care i-au fost fatale americanului Chauncey Hardy AMBULANŢA, CHEMATĂ PENTRU O BEŢIE. La ora 4.15, un echipaj al Ambulanţei Giurgiu a fost chemat de colegii lui de club, care credeau că a picat de pe ringul de dans din cauza băuturii. Medicii l-au dus la spital şi, mai târziu, au observat că are o lovitură la cap, crezând că este provocată de o cădere. DIAGNOSTIC ERONAT AL MEDICILOR DIN GIURGIU. Înainte de ora 9.00 s-a constatat că i s-a învineţit un ochi, iar medicul legist de la Spitalul din Giurgiu a spus că e vorba de o leziune care nu-i pune viaţa în pericol. ADUS TÂRZIU LA OPERAŢIE. Medicii giurgiuveni l-au trimis spre Spitalul Bgdasar Arseni din Capitală foarte târziu. A fost internat în jur de ora 11.00, sportivul fiind deja într-o "pre-comă". A fost băgat imediat la operaţie. Însă, la jumătate de oră de la intervenţie, s-a înregistrat decesul baschetbalistului american. Doctorii au spus că avea leziuni foarte grave şi că şansele lui de supraveţuire au fost foarte mici. Suferise o factură de craniu şi o hemoragie puternică. CAMERELE DE SUPRAVEGHERE ALE CLUBULUI ERAU ÎNCHISE. Surse din cadrul anchetei au spus că nu există imagini filmate de camerele de supraveghere, pentru că acestea erau închise. Din această cauză, mai târziu, clubul a fost amendat cu 5.000 de lei. "AGRESORUL NU ARE LEGĂTURĂ CU LUMEA INTERLOPĂ". Ionuţ Tănăsoaia, cel care l-a lovit pe Hardy, apare în mai multe fotografii cu unul dintre fiii liderului clanului interlop "Butoane". Se pare că în noaptea cu pricina petreceau împreună.
PRIN OCHII ANTRENORULUI AMERICAN "Un tânăr cu potenţial uriaş, dintr-un cartier dur" Ca sportiv, Chauncey Hardy promitea mult. Cel puţin asta susţine, pentru "Evenimentul zilei", Dave Bike, fostul său antrenor de la echipa de baschet "Pioneers" a universităţii catolice Sacred Heart, din Connecticut, SUA. Aici a fost selectat Chauncey să joace.
Până atunci, nu era altceva decât încă un băiat sărac dintr-un cartier rău-famat din Middletown, un afroamerican care primise printr-o bursă sportivă şi şansa de a scăpa de un viitor care nu suna deloc bine.
"O tragedie teribilă" Chauncey Hardy fusese remarcat încă de când juca pentru liceul Xavier, din Middletown, localitatea în care să născuse în 1988. Jocul său atrăsese atenţia lui Bike şi a altor "cercetaşi" din rândurile echipelor universitare, porniţi în căutare de noi talente.
Acum, vestea că Hardy a murit cum a murit, cu capul zdrobit după un pumn undeva în Giurgiu, România, a şocat în rândurile foştilor colegi de echipă americani şi a antrenorilor. Ieri, un articol-omagiu dedicat fostului student stătea la loc de cinste pe site-ul universităţii americane.
"Este o tragedie teribilă şi suntem afectaţi ca universitate şi ca echipă de baschet. Nu este vorba doar de un baschetbalist, ci de un om. Depăşeşte ceea ce se întâmplă pe terenul de baschet. Suntem extrem de întristaţi pentru pierderea suferită de familia lui Chauncey şi de cei care îi erau apropiaţi", e citat în articol fostul antrenor Dave Bike.
"Chauncey avea tot ce-i trebuia pentru a fi un jucător de baschet excepţional", a adăugat ieri Dave Bike, într-un mesaj transmis, în exclusivitate, pentru "Evenimentul zilei".
"Şi avea calitatea de a se face plăcut de toţi cei cu care intra în contact. Acum era în punctul în care îşi punea în ordine toate lucrurile astea. Inima mea e alături de mama, sora şi întreaga lui familie şi alături de orice persoană suferă de pe urma violenţei în întreaga lume", a spus antrenorul.
Primele contacte ale lui Bike cu Chauncey au fost când acesta din urmă era doar în liceu. "Şi îmi amintesc că era o persoană cu un potenţial enorm, care venea însă dintr-un cartier extrem de dur", spune Bike.
Însuşi Chauncey mărturisea, într-un interviu acordat în perioada sa de glorie din timpul facultăţii: "De unde vin eu, mulţi dintre copii făceau rele, vindeau droguri. Pe mine, baschetul m-a luat de pe stradă şi m-a ţinut departe de astfel de lucruri".
MENTOR. Dave Bike (stânga), un antrenor omagiat la universitatea unde Chauncey i-a fost student Câteva probleme
Dave Bike îşi aminteşte cum cea mai mare problemă pe care a întâmpinat-o cu tânărul Chauncey a fost însuşi faptul că vedea în el cum îşi irosea potenţialul tot timpul. "Şi ca student, şi ca jucător. De asta noi l-am presat, l-am împins să facă din ce în ce mai mult şi să nu cadă în plasa de deveni omul ăla prea detaşat şi care lua totul prea uşor", spune antrenorul.
Baschetul era ceva natural pentru el şi a avut un succes enorm datorită lui în liceu şi în facultate, adaugă acesta. Dar antrenorul sugerează că nu a fost de ajuns. Venirea sa în România era menită să-i ofere o şansă, sugerează Bike.
"Noi, antrenorii lui, nu simţeam că era întru totul dedicat sportului. Şi de asta şi cred că a devenit interesat de cu totul alte lucruri în afara baschetului, până să aibă şansa să joace în România. Tot ce s-a întâmplat e cu atât mai tragic cu cât în sfârşit ajunsese într-un punct în care îşi găsise locul şi de unde putea din nou să exceleze, înainte ca viaţa să-i fie curmată", spune fostul antrenor al baschetbalistului ucis.
AUTOBIOGRAFIE
"Sunt un om prietenos, loial şi cu siguranţă dedicat"
Când nu juca baschet, Chauncey Hardy visa să facă muzică. Pe profiluri online, Chauncey era "$kandink" - un pseudonim. Aşa, cu semnul dolarului în loc de "S".
"Sunt un om prietenos, loial şi cu siguranţă dedicat, care are o ambiţie să reuşească în orice mediu. Baschetul e prima mea dragoste. Muzica e a doua. Urmează să-mi urmez visul de a juca la profesionişti peste graniţă, dar voi continua să cânt şi să produc muzică", scrie pe pagina sa de Facebook.
Într-un filmuleţ pe care l-a făcut singur, în camera sa din Giurgiu, baschetbalistul Chauncey Hardy lasă să se vadă câteva dintre impresiile sale despre România. Sunt imagini din încăperea unde locuia, plină de sucuri, snacksuri şi un pet de doi litri de bere. Pet care i se părea o adevărată ciudăţenie americanului. La fel, tot o ciudăţenie i s-a părut faptul că, din senin, la Giurgiu începuse să plouă cât el filma.
"Mă relaxez... De-abia am ieşit de la antrenament. Tre să mă întorc în patru-cinci ore", repetă, cu un accent de hip-hop, americanul, pe film. Apoi, face un tur al priveliştii care se deschide de la balconul său. "Acolo e sala de sport... Sunt vaci şi alte c...turi în faţa sălii de sport. Acolo e parcul. Aici, artera asta noaptea e inundată cu maşini. Tot ce fac "negrii" ăştia aici e să se întreacă totă noaptea. Şi aici e un club. Chiar sub camera mea. Unul dintre cele două cluburi din oraş. Şi acolo... vedeţi alea două chestii de acolo... Aia e Bulgaria. Sunt la două minute de Bulgaria. Acolo sunt toţi ţiganii. Şi toate femeile extrem-extrem de frumoase", se distra baschetbalistul american. 22 era numărul preferat al lui Chauncey Hardy pe care îl purta pe tricou în echipa de baschet giurgiuveană, dar şi în coada pseudonimelor pe care le avea pe internet Citiţi şi:
- HARTA INTERLOPILOR. Iliescu este primar la Giurgiu, ajutat de Butoane VIDEO
- Baschetbalistul Chauncey Hardy, ultimele clipe de viaţă
- Ministerul Sănătăţii anchetează moartea baschetbalistului: "Când a fost luat din bar cu ambulanţa, avea tensiunea normală"