CFR Călători s-a răzgândit în privința închirierii Trenului Regal. Compania feroviară a luat o decizie importantă privind contractul încheiat pentru ziua Națională a României.
CFR Călători a transmis luni, 28 noiembrie, într-un comunicat, că „nu are nicio implicație sau vreo contribuție în organizarea evenimentului din tren, în timpul circulației Trenului Regal al Societății Feroviare de Turism – SFT CFR SA”.
Compania feroviară a subliniat că trenul poate fi închiriat contra cost. În plus, CFR chiar ar fi primit o astfel de solicitare din partea unei persoane care „a prezentat toate avizele tehnice de circulație ale trenului, emise de organele abilitate”. Cu toate acestea, CFR Călători a decis să rezilieze unilaterial contractul. Acesta prevedea că trenul va fi închiriat în ziua de 1 Decembrie pe ruta București-Sinaia și retur, se mai arată în comunicatul emis de companie.
Pentru ce a fost închiriat Trenul Regal
Trenul Regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, care ar fi trebuit să aibă loc chiar de Ziua Națională a României. Un bilet a costat 500 de euro și în pachet a intrat o călătorie cu trenul București – Sinaia și retur. De asemenea, călătorii aveau parte și de o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească. Mai mult decât atât, toate cele 80 de bilete pentru acest eveniment au fost vândute. Pagina de promovare a evenimentului a precizat că „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”. În plus, pe afiş apar inclusiv regele Ferdinand şi regina Maria.
CFR Călători a revenit asupra deciziei inițiale pentru că vestea petrecerii cu lăutari a deranjat Casa Regală. În acest context, Administrația Proprietăților Regale a susținut că patru generații ale familiei regale au călătorit cu acest tren. În plus, au fost realizate 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală începând din 2008.
„Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948. Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a mai subliniat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion, notează Digi24.