CEZ se va retrage din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

CEZ se va retrage din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Grupul ceh CEZ a decis să se retragă, până la sfârşitul anului, din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, întrucât vrea să caute în alte state din regiune proiecte cu un risc mai mic şi care să asigure o recuperare mai rapidă a sumelor investite.

"Decizia de retragere a fost aprobată deja de boardul CEZ şi am notificat-o în Acordul Investitorilor (un document încheiat în 2008 de partenerii acestui proiect, n.r.)", a declarat, pentru Mediafax, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ România. Potrivit acestuia, retragerea grupului din proiect va avea loc până în luna decembrie.

Acţionarii EnergoNuclear, compania mixtă care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, au început renegocierea acordului, care expiră la 24 septembrie şi urmează să fie prelungit cu câteva luni.

Compania aşteaptă până la 15 decembrie ofertele sau cererile de participare pentru lucrările de inginerie şi construcţie a celor două reactoare, estimând proiectul la 3,2 miliarde de euro, fără TVA.

Societatea EnergoNuclear este controlată în proporţie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni.

Proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, a suferit mari întârzieri faţă de calendarul iniţial.

Probleme cu proiectul eolian

Grupul ceh CEZ vrea să dezvolte în România un parc eolian de 600 MW, în Dobrogea, care ar fi cea mai mare fermă eoliană de pe uscat din Europa. Compania a avut însă numeroase probleme cu autorităţile locale.

Recent, disputele s-au soldat cu împuşcături cu gloanţe de cauciuc, în urma cărora mai multe persoane au fost rănite. În urma acestui conflict, primarul şi viceprimarul comunei Cogealac, unde CEZ dezvoltă partea a doua a proiectului, au fost reţinuţi în arest preventiv, fiind eliberaţi pe 1 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News