Republica Moldova. Guvernul va oferi cetățenilor compensații pentru plata facturilor la energia electrică, după ce vineri au fost majorate tarifele la lumină. Astfel, începând cu luna ianuarie, și consumul de energie electrică care nu este destinat pentru încălzirea gospodăriei va fi compensat de către Guvern, în limita a 110 kW per gospodărie. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
De asemenea, ministrul a subliniat că va crește și compensația pentru cei care utilizează încălzirea centralizată.
Categoriile cetățenilor care vor beneficia de compensații
De acest suport vor putea beneficia gospodăriile care s-au înregistrat în sistemul „Ajutor la contor” și primesc deja compensații la încălzire.
„Creșterea de tarif aprobată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va fi acoperită de către Guvern pentru toți beneficiarii de compensații, la un consum lunar de 110 kW. Ajutorul va fi oferit în perioada ianuarie-martie 2025. Astfel, o gospodărie care deja beneficiază de compensații în acest sezon rece, care va consuma până la 110 kW pe lună, nu va resimți aceste creșteri de tarif pentru că ele vor fi compensate de Guvern”, a declarat Alexei Buzu.
„Am examinat consumul gospodăriilor casnice în perioada ianuarie - martie 2024. Consumul mediu lunar pentru aceste gospodării a fost de 138 de kW pe lună. Întrucât toți trebuie să depunem un efort, să fim solidari și să consumăm energia mult mai eficient, Guvernul a luat decizia de a compensa 80% din consumul mediu pentru această perioadă. Deci noi vom compensa 110 kW de consum pe lună. Atunci când depui un efort, avem un consum mult mai rațional, este posibil să reducem consumul cu 20%”, a spus ministrul.
Valoarea compensațiilor pentru cetățenii care au încălzire centralizată va crește
Valoarea compensației la energie pentru peste 120 de mii de solicitanți care au încălzire centralizată va crește în luna ianuarie. Decizia a fost luată după ce ANRE a aprobat creșterea tarifelor la energia termică livrată consumatorilor din Chișinău și Bălți.
„Astăzi ANRE a decis creșterea de tarif pentru energia termică. Guvernul va compensa creșterile de tarif. Aceasta înseamnă că acea compensație pe care o vor primi pentru luna ianuarie, va fi mai mare. Beneficiarii vor cunoaște în luna februarie valoare compensației pentru luna ianuarie”, a remarcat Alexei Buzu.
Ministrul a explicat că pentru luna decembrie au fost majorate compensațiile acordate cetățenilor pentru care principala sursă de încălzire sunt gazele naturale, în contextul creșterii tarifelor la gaz. În luna ianuarie vor fi majorate compensațiile pentru solicitanții care au încălzire centralizată.
Creșteri provocate de Kermlin
Ministrul Alexei Buzu a subliniat că „aceste creșteri de tarif au loc din cauza șantajului Kremlinului prin Gazprom asupra cetățenilor Republicii Moldova”.
„Guvernul este alături de cetățeni și împreună vom trece și această iarnă cu bine și cu demnitate! Așa cum am spus la începutul acestui sezon rece, angajamentul de bază al Guvernului prin care cetățenii ce beneficiază de compensație nu vor achita un preț post-compensație mai mare decât cel de anul trecut, va fi implementat”, a specificat Alexei Buzu.
Pentru luna decembrie, bugetul pentru compensații la energie va fi de jumătate de miliard de lei, iar de suport vor beneficia aproximativ 680 de mii de gospodării, în care locuiesc 1 mil 380 de mii de persoane.
ANRE a aprobat vineri noile tarife pentru energia electrică livrată consumatorilor finali. Astfel, consumatorii deserviți de către Premier Energy vor achita un tarif de 4 lei și 10 bani pentru un kWh, iar pentru cetățenii din nordul țării, deserviți de FEE Nord a fost aprobat un preț de 4 lei și 68 de bani pentru un kWh.
Concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz începând cu data de 1 ianuarie curent. Astfel, Centrala de la Cuciurgan nu mai poate furniza energie electrică malului drept al Nistrului. În acest context, autoritățile de la Chișinău au anunțat că în luna ianuarie necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al râului Nistru) va fi suplinit cu producție locală și cu importuri, preponderent din România.
Astfel, potrivit prognozelor, centralele termice din Chișinău și Bălți vor asigura circa 28% din consum. Alte aproximativ 10% ar urma să constituie energia regenerabilă. Restul 62% din necesarul de energie electrică va fi importată din România.