Cetățenii din Republica Moldova au datorii de peste 5 milioane de euro la facturile de gaz. De la 1 august încep debranșările

Gaze naturale. Sursa foto: Dreamstime.com

De la 1 august compania care deține monopolul pentru livrarea gazelor naturale are dretul să întreprindă deconectări. Republica Moldova va plăti în luna iulie mai mult pentru gazele naturale livrate de Gazprom, costul pentru o mie de metri cubi de gaz va fi de 980 de dolari.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunțat o scumpire de o 100 de dolari la mia de metri cubi de gaz natural livrat de Gazprom pentru luna iulie. Oficialul a precizat că este vorba de calcule preliminare, dar nu a spus dacă întreprinderea monopolist va cere, sau nu, majorarea tarifului pentru consumatorii finali, așa cum a făcut-o la sfârșitul lui mai.

Consumatorii moldoveni plătesc de la 1 iunie 18 lei și 61 de bani pentru un metru cub de gaze, cu 23% mai mult decât în luna precedentă.

Directorul SA Moldovagaz a specificat în anunț că, recent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a permis furnizorului de gaze naturale să deconecteze de la rețeaua de gaze consumatorii casnici care acumulează datorii.

„La data de 1 august 2022 expiră decizia Comisieie pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova care interizicea decpnectarea consumatorilor casnici pentru datorii. Reamintesc că datoria totală pentru aprovizionarea cu gaze a consumatorilor casnici, persoanelor juridice și organizațiilor bugetare către SA Moldova gazpentru perioada 1 ianuarie 23 iunie 2022 se ridică la 123 de milioane de lei. Peste 105 milioane de lei este datoria care aparține consumatorilor casnici. Vă rog să plătiți la timp chitanțele primite”, a subliniat oficialul. 105 milioane de lei reprezintă echivalentul a peste 5 milioane 200 de mii de euro.

Prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit

Prețul gazelor naturale cumpărate de la Gazprom diferă de la sezon la sezon.

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie-1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie-1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.