Cetățenie moldovenească pentru trupa Bi-2, persecutată de Putin

Cetățenie moldovenească pentru trupa Bi-2, persecutată de Putin Sursa foto: Facebook/Bi-2

Membrii celebrei trupe rock Bi-2, fondată în Belarus, dar devenită celebră în Rusia, precum și rudele acestora, au primit cetățenia moldovenească.

Cetățenie moldovenească pentru membrii trupei Bi-2 și familii

Președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens, au anunțat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

„Președintele Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor. Țara noastră este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare”, a declarat Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al președintei Republicii Moldova.

Trupa Bi-2, persecutată de Putin pentru că se opune războiului

Trupa Bi-2 a devenit ținta persecuțiilor regimului Putin pentru că s-a pronunțat împotriva invaziei din Ucraina, a punctat oficialul Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Băluțel a subliniat că „Republica Moldova protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare și solidaritatea cu cei care se află în pericol”.

Strănepotul lui Stalin, declaraţii dure despre războiul din Ucraina. Vladimir Putin s-ar putea înfuria

Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Reamintim că membrii trupei rock Bi-2, care se opun războiului din Ucraina, au solicitat în urmă cu o lună cetățenia Republicii Moldova, a anunțat, atunci, același Adrian Băluțel, șef de cabinet al președintei Maia Sandu. El a mai spus, atunci, că dosarele de obținere a cetățeniei vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”.

Alungați din Thailanda, refugiați în Israel

Membrii trupei Bi-2 și familiile lor au depus, pe 23 aprilie, cererile pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova. Anterior, ministerul rus al Justiției îl etichetase pe solistul Igor Bortnik drept „agent străin”, pentru că a îndrăznit să-l critice pe Vladimir Putin.

Trupa s-a refugiat în Israel, în ianuarie, după ce autoritățile din Thailanda i-a reținut pe muzicieni sub acuzația că lucrau fără autorizație. Mai mult, autoritățile thailandeze i-au amenințat că îi va expulza în Rusia.

Unii membri ai trupei fondate în RSS Bielorusă (parte a URSS), în 1988, dețin atât cetățenie rusă, cât și israeliană. Trupa a activat o perioadă în Israel, în anii 1990