Cetățean AMERICAN, arestat în COREEA DE NORD. Cine este el și de ce este acuzat

Un cetățean american a fost arestat în Coreea de Nord în timp ce încerca să iasă din țară, scrie presa sud-coreeană, citată de BBC.

Bărbatul a fost identificat doar cu numele de familie, Kim.

El este al treilea american arestat în Coreea de Nord, unul a fost condamnat pentru spionaj, altul pentru că ar fi încercat să fure un panou dintr-un hotel, conform BBC.

Această a trei arestare vine în contextul unor tensiuni mari în peninsula coreeană, SUA avertizând că „răbdarea sa strategică” pentru programul nuclear de la Phenian s-a terminat.

Un grup naval de luptă condus de un portavion, USS Carl Vinson, și descris de președintele Donald Trump ca „armada”, este așteptat să ajungă în peninsula coreeană săptămâna viitoare.

Agenția sud-coreeană Yonhap scrie că cetățeanul american arestat are circa 50 de ani, este fost profesor la Universitatea Yanbian din China și a fost în Coreea de Nord timp de o lună în legătură cu programele de ajutorare.

A fost reținut pe aeroportul internaționale de la Phenian.

În ianuarie anul trecut, studentul american Otto Warmbier, de 21 de ani, a fost arestat pentru că a încercat să fure un semn de propagandă comunistă dintr-un hotel în care a stat. A primit o condamnare de 15 ani de muncă forțată pentru crime împotriva statului, în martie 2016.

În aprilie 2016,  Kim Dong-chul, în vârstă de 62 de ani, cetățean sud-coreean naturalizat în SUA, a fost condamnat la 10 ani de muncă forțată pentru spionaj, după ce fusese arestat în octombrie 2015.

SUA au acuzat în trecut Coreea de Nord că îi arestează cetățenii pentru a-i folosi pe post de pioni, instrumente de șantaj.

După ce fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost ucis recent în Malaezia, cetățenii malaezieni din Phenian a fost arestați și reținuți până când suspectul nord-coreean pentru comiterea crimei a fost eliberat în Kuala Lumpur.

Săptămâna aceasta secretarul de Stat american Rex Tillerson, aflat într-un turneu asiatic, a declarat că SUA „revizuiește statutul Coreei de Nord, atât în ceea ce privește titlul de stat sponsor al terorismului, cât și în alte moduri în care poate face presiuni asupra Phenianului”.