Certificatul verde produce discriminare în România? Rafila și Streinu-Cercel, contraziși de CNCD

Sursa: pixabay.com

În contextul în care medicii cer proiectul pentru obligativitatea prezentării la locul de muncă a certificatului verde digital Covid-19, în România au apărut două curente referitoare la discriminare. Medicii și totodată parlamentarii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel susțin că proiectul care săptămâna aceasta intră în discuţii la Camera Deputaţilor – după ce a fost respins iniţial de Senat – este discriminatoriu, în timp ce preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, atestă că obligativitatea prezentării certificatului verde nu produce discriminare.

Certificatul verde produce discriminare?

Șeful CNDC le-a explicat celor doi specialiști, dar și tuturor angajaților din România, de ce nu există discriminare în cazul obligativității prezentării certificatului verde Covid-19 la locul de muncă.

Amintim că medicii se tem că respingerea adoptării proiectului va adânci și mai mult criza sanitară produsă de valul 4 al pandemiei de coronavirus. De cealaltă parte, există mulți români nemulțumiți din cauza posibilității adoptării acestui proiect.

Totodată, Csaba Asztalos a subliniat că acest proiect care a divizat societatea românească nu încalcă sub nicio formă Constituția. În plus, acesta a reiterat că aceeași măsură aflată în discuție în Camera Deputaților a intrat în vigoare în țări precum Franţa, Italia sau Ungaria.

Certificatul verde nu este discriminatoriu pentru medici în comparaţie cu alte categorii profesionale, pentru simplul motiv că şi riscurile la care se expun şi îi expun pe alţii sunt infinit mai mari în context pandemic.

Nu putem pune egal între un medic sau o asistentă şi un şofer de autobuz sau un vânzător la mall. Nicio instituţie nu poate contesta, nici măcar Parlamentul, rezultatele cercetărilor ştiinţifice.

Exemplele din Franța și Italia

Dacă sunt în situaţii diferite, am obligaţia să aplic măsuri diferite şi atunci nu sunt în situaţie de discriminare. Acest certificat verde cu obligativitatea vaccinării în cazul personalului medical a fost introdus în mai toată Europa, în ţări ca Franţa, Italia sau Ungaria, de exemplu. În unele locuri a fost contestată legalitatea acestuia, dar aceste plângeri au fost respinse”, a explicat Csaba Asztalos pentru Adevărul.

foto: arhiva EVZ

Un alt subiect controversat are legătură cu eliberarea unui certificat verde Covid-19 pe baza testelor de anticorpi. Șeful CNCD a lămurit și acest subiect: „Este un document adoptat la nivel european care nu conţine o astfel de certificare.

De altfel, nicăieri în lume nu există aşa ceva. Autorităţile sanitare europene au prevăzut că la baza emiterii certificatului stau numai vaccinarea, trecerea prin boală pentru 180 de zile, şi nu mai mult, sau testarea. Punct, nimic mai mult. Deci nu avem nicio discriminare.”

În continuare, aceasta a prezentat încă un argument pentru care certificatul verde nu este discriminatoriu. „Drepturile şi libertăţile se pot limita pentru protejarea sănătăţii publice.

Ce prevede Constituția?

Concret, articolul 53, alineatul 1 din Constituţie spune că statul poate limita drepturi fundamentale şi libertăţi cu scopul de a proteja sănătatea publică. Statul, când adoptă astfel de măsuri, îşi îndeplineşte o obligaţie pozitivă constituţională, ia măsuri prin care protejează viaţa oamenilor.

Iar dacă le ia cu acest scop şi respectând anumite reguli de proporţionalitate, aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituţionale.

foto: arhiva EVZ

OMS, INSP și instituţiile de la nivelul UE spun că sunt patru vaccinuri care sunt autorizate şi, ştiinţific, am o diferenţă între cei care se vaccinează şi cei care nu se vaccinează, respectiv au trecut prin boală, în sensul în care cel care a trecut prin boală şi are o anumită perioadă şi cel care s-a vaccinat transmit sau iau boala într-un procent substanţial mai mic decât cel nevaccinat, iar efectele unei posibile infectări sunt total diferite.

Deci, dacă sunt în situaţii diferite, am obligaţia să aplic măsuri diferite şi atunci nu sunt în situaţie de discriminare”, a fost mesajul transmis de preşedintele CNCD medicilor Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, conform adevarul.ro.