Evenimentul Zilei > Actualitate > Certificatul verde este discriminatoriu? Alexandru Rafila a clarificat pentru toți românii. Ce se dorește în viitorul apropiat
Certificatul verde este discriminatoriu? Alexandru Rafila a clarificat pentru toți românii. Ce se dorește în viitorul apropiat

Certificatul verde este discriminatoriu? Alexandru Rafila a clarificat pentru toți românii. Ce se dorește în viitorul apropiat

Pandemia provocată de COVID-19 a pus la dezbatere, pe masa parlamentarilor din România, mai multe legi pentru a opri răspândirea virusului. Una dintre ele este legată de plata spitalizării în cazul în care persoana infectată nu este vaccinată, iar o alta face referire la certificatul verde.

Alexandru Rafila, fost reprezentat al României la OMS și actual deputat PSD, a vorbit despre aceste două legi, menționând faptul că social-democrații nu sunt de acord cu niciuna dintre ele. În cadrul unei emisiuni tv, acesta susține că PSD nu va vota niciodată o lege a certificatului verde, considerând-o o practică discriminatorie.

Deputatul PSD nu vede cu ochi buni nici ideea ca un pacient nevaccinat să își plătească singur tratamentul, mai ales că vorbim de niște costuri colosale în comparație cu salariul din România. Alexandru Rafila este de părere că o astfel de lege nu ar face decât să crească rata mortalității, ceea ce clar nu ne dorim.

„Se știe că urgențele nu se plătesc. Deci nu se pune problema ca PSD să voteze ca nevaccinații să-și plătească singuri tratamentul. Nu este posibil din punct de vedere medical, iar ceea ce face ca România să aibă o rată de mortalitate atât de mare este faptul că oamenii merg târziu la spital, iar o asemenea decizie ar face doar ca oamenii să întârzie și mai mult mersul la medic.

Este o preocupare și la nivel UE și dacă se va găsi o metoda aplicabilă, ne vom ralia și noi. Toate propunerile astea, inclusiv cea legată de certificat, au nevoie de un timp foarte lung de implementare. Cât ar dura să vaccinezi 6 milioane de oameni? Noi am merge pe varianta cu 60 de zile perioadă de grație și să aibă varianta testării. Chiar și testarea este mai complicată decât vaccinarea, iar testarea rapidă este exclusă”, a spus Alexandru Rafila în cadrul emisiunii Punctul Culminant de la România TV.

Certificatul verde nu este o măsură care trebuie menținută permanent!

În cadrul emisiunii tv la care a participat marți seara, Alexandru Rafila mărturisește că partidul din care el face parte va susține implementarea testării gratuite pentru o perioadă de 60 de zile. De asemenea, deputatul a vorbit și despre certificatul verde, care nu este o măsură permanentă. Conform acestuia, măsurile de restricție cu privire la accesul în instituții sau la evenimente trebuie să se ia doar în cazul unei rate de incidență mare.

Alexandru Rafila vorbește și despre valul 5, care se pare că urmează destul de curând în România. Autoritățile se pregătesc cu antivirale noi, care ar putea ajunge în țara noastră în aproximativ o lună. Prețul acestora diferă de la o țară la alta, iar românii au slabe șanse să beneficieze de cel mai mic preț, susține deputatul.

„PSD susține ca testele să fie furnizate gratuit pentru aceste 60 de zile. Și mai contează când introducem și când scoatem acest certificat verde. El trebuie introdus când ai creștere de 3-4 săptămâni și scos când ai o scădere susținută un anumit interval și incidența mică, ce va fi stabilită de INSP, astfel încât să fie previzibil, pentru că de multe ori am introdus măsuri nejustificate, uneori de azi pe mâine. Avem și o veste bună, avem o scădere rapidă a numărului de cazuri.

Cred că în următoarele câteva săptămâni problema de sănătate publică va reveni în limite normale, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să fim pregătiți pentru valul 5. Trebuie să dezvoltăm policlinicile și tratamentele. Sunt antivirale noi. Cred că foarte rapid, în vreo o lună, se poate ca acestea să ajungă în România. Se poate ca acest lucru să se negocieze direct la nivel european, prin UE. Prețul este diferit în funcție de țară, nu știu exact în ce categorie ne-am situa noi, dar nu cred că la cel mai mic preț, din păcate”, a mai susținut Alexandru Rafila.

Doar împreună putem învinge pandemia! Alexandru Rafila ne îndeamnă la solidaritate

Social-democratul încurajează toți românii să se implice în această criză epidemiologică și susține că doar prin solidaritate putem să îi ținem piept. România se află printre țările cu mortalitate destul de ridicată din cauza COVID-19, iar un singur om sau o singură instituție nu poate face față virusului.

„Eu aș vrea să ne coordonăm și la valuri cu țările europene, și la număr de decese, pentru că noi stăm mult mai rău. Și sper să avem un răspuns comparabil, dar trebuie să facem toți un efort. Trebuie să trecem într-o fază de solidaritate atunci când sesizăm o creștere a numărului de cazuri. Pentru testare am putea folosi centrele de vaccinare, ar putea folosi și pentru testare. Se pot organiza și centre de testare unde sunt mulți angajați, important este să meargă repede decontarea.

Eu sunt absolut tulburat de faptul că acum, când suntem pe scădere, nu e nimeni afectat de 500 de decese pe zi, câte au fost. Dacă lucrăm toți împreună, avem șanse, dar dacă așteptăm rezolvarea de la un singur om sau instituție, nu se poate. Dacă luăm o decizie, trebuie să se aplice și prelaților, și profesorilor, și parlamentarilor, tuturor. A pornit de la personalul medical și s-a ajuns la vreo 40 de amendamente, de nici nu mai recunoaștem proiectul inițial. Probabil că până la sfârșitul lunii ar putea să treacă acest proiect prin procedura parlamentara.”, a concluzionat Alexandru Rafila.