Certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie în România. Informații de la Ministerul Sănătății

Certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie în România. Informații de la Ministerul Sănătății sursa: arhivă EVZ

Certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional în România începând cu data de 1 iulie. Anunțul a fost făcut, joi, de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare.

Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat - n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a afirmat Andrei Baciu.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat miercuri definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Certificatul digital va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Acord pentru ca ţările Uniunii Europene să nu poată impune restricţii de călătorie

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

În cadrul negocierilor dintre instituţii, eurodeputaţii au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii Europene să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepţia cazului în care [ele] sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”.