Evenimentul Zilei > International > Certificatul de vaccinare european nu va fi disponibil înainte de iulie
Certificatul de vaccinare european nu va fi disponibil înainte de iulie

Certificatul de vaccinare european nu va fi disponibil înainte de iulie

Comisia Europeană a propus miercuri instituirea unui "certificat sanitar". Acesta are drept scop să permită călătoriile în interiorul Uniunii Europene, garantând că o persoană nu este purtătoare a virusului. Potrivit lui Didier Reynders, care a anunţat acest lucru la VRT duminică, certificatul sanitar nu va fi disponibil până în iulie.

Comisia Europeană a propus miercuri instituirea unui „certificat sanitar”. Acesta are drept scop să permită călătoriile în interiorul Uniunii Europene, garantând că o persoană nu este purtătoare a virusului. Potrivit lui Didier Reynders, care a anunţat acest lucru la VRT duminică, certificatul sanitar nu va fi disponibil până în iulie.

Departe de a fi un paşaport de vaccinare, aşa cum s-au temut multe persoane, certificatul va permite să se dovedească vaccinarea, dar şi valoarea unui test de depistare negativ sau o imunitate dobândită după o contaminare petrecută cu mai puţin de 180 de zile mai înainte.

Al treilea val al pandemiei se află într-o fază ascendentă

Al treilea val al pandemiei se află, în continuare, într-o fază ascendentă – a accentuat directorul direcției epidemiologice a Centrului Naţional de Sănătate Publică (NNK) din Ungaria. Ágnes Galgóczi a declarat că nici numărul cazurilor noi şi nici cel al persoanelor decedate nu înregistrează o tendinţă descrescătoare. În Ungaria au apărut deja mai multe variante ale coronavirusului, cea mai răspândită fiind mutația britanică. Această tulpină se răspândește mai repede şi poate provoca infecţii mai grave – precizat Ágnes Galgóczi, care a adăugat că  din această cauză creşte numărul pacienților internaţi în spitale şi a celor de la ATI.

Guvernul Ungariei a prelungit cu o săptămână măsurile de apărare împotriva epidemiei – a atras atenţia directorul NNK, care a subliniat: este importantă respectarea regulilor epidemiologice, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştii şi respectarea regulilor de igienă. Ágnes Galgóczi a spus: campania de vaccinare continuă. În Ungaria au fost vaccinați peste 1,5 milioane de oameni.

Numărul persoanelor înregistrate pentru vaccinare este în creştere, depăşind cifra de trei milioane, ceea ce confirmă faptul că oamenii au încredere în vaccinuri. Ágnes Galgóczi a mai afirmat că, în cazul tehnologiilor noi, a noilor medicamente şi a vaccinurilor noi, măsurile de supraveghere sunt mult mai stricte, atât din partea producătorilor, cât şi a autorităţilor, iar personalul care administrează vaccinurile trebuie să raporteze reacţiile adverse.

Autorităţile ungare au analizat semnalele referitoare la vaccinul AstraZeneca, iar Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că acest vaccin este sigur. După acest anunţ, ţările care anterior au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca au reluat administrarea acestuia – a mai spus Ágnes Galgóczi.