Cerșetoria, o industrie foarte profitabilă. Sumele uriașe obținute de cei ce apelează la milă. Dezvăluirile părintelui Vasile Ioana. Video
- Ionel Sclavone
- 26 februarie 2023, 13:01
Cerșetoria este una dintre cele mai profitabile afaceri în București și nu numai. Preotul Vasile Ioana a dezvăluit sumele pe care le obține un cerșetor, într-o lună, iar acestea nu sunt deloc neglijabile. Marea majoritate a românilor nu câștigă din muncă cinstită la fel de mult ca un individ care apelează la mila semenilor săi, în fața bisericilor.
Preotul Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității a vorbit despre cerșetorie, care a devenit o industrie foarte profitabilă. Cei care apelează la mila semenilor, fie la colț de stradă, în mijloacele de transport sau în fața unei biserici obțin câștiguri enorme. Mult peste ceea veniturile pe care le primesc cei care lucrează normal.
Preotul Vasile Ioana este renumit pentru activitatea pe care o desfășoară în parohie, dar și pentru aparițiile sale la emisiuni de televiziune și online.
„E bine să citim câte o catismă din Psaltirea lui David, dar rugăciunea trebuie însoțită de fapte bune. În perioada asta ar trebui ca fiecare dintre noi să dăruim celor care au nevoie. Sfântul Ioan Gură De Aur spune «Să transpire banul în mâna ta, până îi dai drumul», mai ales că acum trebuie să fim mai atenți cu bănuțul, nu sunt vremuri ușoare”, detaliează preotul Vasile Ioana.
El a atras atenția că nu toți cei care solicită ajutorul îl și merită. Între altele, preotul Vasile Ioana a relatat că un om care își cumpără țigări sau alcool cu banii primiți ajutor comite un păcat. Însă cel care îi dă bani, deși știe cum îi va cheltui, încurajează acest păcat. Drept urmare, atunci când vrem să ajutăm pe cineva nu este neapărat nevoie să-i oferim bani, ci să-l ajutăm cu ce are nevoie, mâncare, haine, medicamente etc.
„Spune că, dacă dai bani unui om care își cumpără țigări sau băutură, tu încurajezi un păcat. De aceea, uite, vine la mine sărmanul. Îi e foame, îi cumpăr de mâncare, dar multe din acele doamne zic „A, păi…”, a mai spus preotul.
Despre industria cerșetoriei
Preotul Vasile Ioana a mai spus că de multe ori credincioșii încearcă să își „spele din păcate” și oferă bani celor mai puțin norocoși. Însă, spune preotul, este bine să fim atenți și să înțelegem cu adevărat ce înseamnă să dăruim.
„Mulți vor bani ca să își cumpere alte chestii, și eu am metoda următoare, cumpăr mâncare, dar nu ce vreau eu să îi dau, mă duc la magazin cu 50 de lei și îi cumpăr ce vrea ea. Dacă vine și spune că are nevoie de bani să-și plătească factura, ia tu factura și plătește-o”, a mai spus părintele.
El a arătat că există o industrie a cerșetoriei, foarte profitabilă care nu are multe în comun cu mila creștină. Iar această industrie nu trebuie încurajată să facă profituri pe seama celor milostivi.
„În fața industriei ăsteia de cerșetorie, răspunsul este că nu ar trebui să încurajăm cerșetoria din București. Am un cerșetor la biserică, care mi-a zis «Părinte, eu câștig peste 100 milioane pe lună, până la 120 milioane pe lună din cerșit». Noi nu ar trebui să facem fapta bună cu capul”, a mai spus părintele Vasile Ioana în podcastul lui Adrian Artene, „Altceva”.