Editura Evenimentul si Capital

Cernobîl 2: Rusia a ascuns 10 zile contaminarea masivă a petrolului din conducta Drujba. Pulsul Planetei

Autor: | | 0 Comentarii | 5290 Vizualizari

Rusia este din nou subiectul unui scandal monstru, determinat de contaminarea masivă a petrolului transportat prin conducta Drujba către Belarus, Polonia, Slovacia, Germania, Cehia, Ungaria. Alarma a fost trasă de către Belarus și compania sa de transport și distribuție Gomeltransneft la 22 aprilie, când majoritatea statelor vizate sărbătoreau Paștele Catolic.

Ea a identificat între 19 și 22 aprilie că petrolul din conducta Drujba operată de Transneft - firma națională rusă de transport și monopolistul la export al petrolului rusesc – este contaminat cu compuși clorizi organici, care sunt utilizați în puțurile de petrol pentru curățire și creșterea producției.

Compușii de această factură, utilizați la extracție pentru eficientizarea producției, trebuie separați ulterior unor asemenea operațiuni deoarece distrug echipamentele de rafinare și, la temperaturi mari, creează clorină sub formă de gaz, un compus otrăvitor (utilizat într-o anumită formă în Siria ca armă chimică împotriva opoziției lui Bashar al Assad). Testele din 19-22 aprilie în Belarus au relevat contaminarea cu cloridă în proporție de 150-330 la milion, mult peste cele 10 părți la milion admise ca limită în acest tip de transport, potrivit criteriilor Transneft.

Partea cea mai descumpănitoare a fost absența totală a comunicării făcute de către Transneft. Ca în cazul Cernobîl, Rusia a ascuns problema partenerilor occidentali. Compania rusă de transport petrolier – care prin cele 68.000 km de conducte din Rusia și exportă 4 milioane de barili de petrol pe zi, majoritatea prin conducta Drujba, cu lungime de 5500 km ce alimentează Belarus, Polonia, Ungaria, Germania, Slovacia și Cehia - nu a spus nimic mai bine de 10 zile. Scrisoarea transportatorului Belarus a fost singura care a avertizat clienții și cumpărătorii din aval în legătură cu situația și calitatea petrolului pompat, reușind să blocheze catastrofa distrugerii instalațiilor de rafinare din toată Europa de Nord.

Problemele majore vin din capacitatea de rezolvare a problemei contaminării, care reclamă spații majore de depozitare și stocare pentru ca petrolul contaminat să poată fi combinat cu petrol curat până la cota acceptabilă de cloridă specificată în prevederile tehnice. În afara duratei enorme pentru o asemenea procedură, admițând că petrolul curat începe să fie livrat prin conductă cât mai curând, costurile de curățare sunt majore, estimate de către Belarus – singurul interlocutor al companiilor occidentale - la câteva luni și la o producție pierdută de 5 milioane de tone sau 1,2 milioane barili de petrol, echivalentă cu cantitatea transportată de Drujba într-o lună, care este estimată la o valoare de 2,7 miliarde dolari. Iar dacă tehnic, un port ca Ust Luga – la Marea Baltică, deținut de Transneft – poate să facă aceste proceduri în timp (după ce a fost blocat de refuzul de a prelua petrol contaminat de către cargouri) pentru rafinării problema e majoră.

Astfel, doar aducerea petrolului curat pe calea ferată pentru a-l combina cu cel Drujba și trimiterea petrolului cu probleme în porturile poloneze poate fi o soluție, toate cu costuri importante. Belarusul a estimat, preliminar, pierderi de 100 milioane de dolari, în timp ce cel puțin 10 tancuri petroliere cu peste un million de tone de petrol contaminat au plecat în perioada până la blocarea portului din Ust Luga și nu se știe dacă petrolul a putut fi oprit la timp și nu a intrat deja în unele rafinării, creând probleme majore.

Interesantă este și reacția tardivă a Rusiei care, după modelul nefericit din cazul Cernobîl, a tăcut mai bine de 10 zile, Transneft refuzând chiar cu obstinație să răspundă întrebărilor venite de la clienți și media. Marți, 30 aprilie, Președintele Putin s-a întâlnit cu Nikolai Tokarev, președintele Transneft, anunțând că scandalul petrolului contaminat a subminat puternic interesele economice ale Rusiei, imaginea și prestigiul său și cerând ca sistemul ce reglementează calitatea petrolului să fie îmbunătățit. Discursul lui Putin a fost publicat pe site-ul oficial al Kremlinului.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2


Tag-uri: rusia, cernobil, drujbaStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI