Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a remis ONU cererea pentru recunoaşterea statului palestinian. El a prezentat secretarului general al organizaţiei, Ban Ki-moon, scrisoarea în care se solicită statutul de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite. Tot azi, aproximativ 20.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pe teritoriul israelian, "pentru menţinerea ordinii", înainte de discursul lui Abbas la ONU.
Abbas s-a adresat Adunării Generale a ONU pentru a-şi susţine cauza, după care va veni rândul premierului israelian Benjamin Netanyahu să vorbească şi să anunţe că Israelul regretă demersul palestinienilor. Israelul şi SUA se opun recunoaşterii statului palestinian, susţinând că acesta poate fi obţinut doar în urma negocierilor cu Israelul. Preşedintele american Barack Obama i-a spus, ieri, lui Abbas că SUA va uza de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca mişcarea palestiniană. "Regretăm demersul", a declarat Gidi Shmerling, purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu. "Credem că singura cale spre o pace adevărată trece prin negocieri, nu prin acte unilaterale", a adăugat purtătorul de cuvânt. Mii de poliţişti pe străzi Cei peste 20.000 de poliţişti vor asigura ordinea până sâmbătă, a anunţat un oficial de la Ierusalim. Numeroase manifestaţii palestiniene sunt prevăzute să aibă loc cu ocazia discursului pe care îl va rosti Abbas la ONU. "Poliţia israeliană a ridicat nivelul de alertă la cel de alertă maximă. Poliţiştii vor fi desfăşuraţi de-a lungul liniei verzi, care separă Israelul de Cisiordania, în apropiere de localităţile arabe israeliene, precum şi lângă Ierusalimul anexat", a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, potrivit "Le Figaro".
Statele Unite şi Israelul consideră că cererea de aderare a unui stat palestinian este un demers "unilateral" şi susţin că negocierile israeliano-palestiniene reprezintă singura cale ce poate duce la un stat palestinian.
Cel puţin o mie de palestinieni au manifestat şi ieri la Ramallah (Cisiordania), pentru a denunţa declaraţiile preşedintelui american Barack Obama privind aderarea unui stat palestinian la ONU. Voturi pro şi contra Pentru a avea succes, cererea de aderare a unui stat palestinian la ONU ar trebui să obţină cel puţin nouă voturi favorabile în rândul celor 15 membri ai Consiliului de Securitate
Pentru moment, cinci state şi-au anunţat intenţia de a vota în favoarea acestei aderări ca membru cu drepturi depline - Brazilia, China, Liban, Rusia, Africa de Sud - însă Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, au anunţat că se vor opune prin veto iniţiativei palestiniene. Columbia a semnalat că se va abţine.