Cererea de gaze naturale a Chinei o va egala pe cea a UE, în 2035
- Teodora Cimpoi
- 6 iunie 2011, 16:33
Cererea Chinei pentru gaze naturale ar urma să crească puternic până în 2035, pentru a ajunge la un nivel similar cu cererea totală a Uniunii Europene, de la un nivel similar cu cererea Germaniei, în 2010, potrivit unui scenariu al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).
Astfel, pe fondul consumului global tot mai mare, gazele naturale ar putea reprezenta peste un sfert din cererea mondială de energie până în 2035, faţă de 21% în prezent, a estimat preşedintele AIE, Nobuo Tanaka.
"AIE se aşteaptă ca cererea mondială de gaze naturale să o depăşească pe cea pentru cărbune după 2025 şi să se apropie de cererea mondială de petrol în jurul anului 2035", se arată într-un raport al agenţiei, potrivit Agerpres.
Această creştere explozivă a cererii pentru gaze naturale va fi rezultatul unei majorări a producţiei de gaze neconvenţionale, în special în China, Australia şi America de Nord, dar şi scăderii producţiei de energie nucleară în urma accidentului de la centrala de la Fukushima.
Miză tot mai mare pe gazele alternative
Pentru a răspunde la această creştere explozivă a cererii, AIE estimează că până în 2035 producţia mondială de gaze naturale va trebui să crească cu 1.800 miliarde metri cubi, adică de trei ori producţia actuală a Rusiei.
Pe partea ofertei, IEA estimează că resursele naturale de gaze naturale sunt importante şi bine diversificate din punct de vedere geografic. Toate marile regiuni geografice au rezerve naturale care asigură consumul pentru următorii 75 de ani.
În plus, aproximativ 40% din creşterea producţiei de gaze naturale între 2011 şi 2035 va fi asigurată de gazele alternative. Pe de altă parte, gazele naturale se scumpesc tot mai mult. Gigantul rus Gazprom a anunțat recent că preţul gazelor prevăzut în contractele sale pe termen lung pentru Europa va ajunge la circa 500 dolari pe mia de metri cubi până la finele anului. Preţul mediu de export a ajuns deja la 346 dolari/mia de metri cubi în primul trimestru. Cererea de gaz a crescut în Europa, odată cu revenirea economică. În plus, criza nucleară din Japonia a determinat statele europene să se uite mai mult la gazele naturale.