Cercul de foc își face apariția, astăzi, pe cer. Unde va putea fi observat în România

Cercul de foc își face apariția, astăzi, pe cer. Unde va putea fi observat în România

Amatorii de fenomene astronomice au prilejul să observe, astăzi, după prânz, prima eclipsă de soare din acest an.

Eclipsa parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce joi, 10 iunie. Fenomenul astronomic va fi vizibil doar în jumătatea de nord a țării, după cum transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, într-o postare pe Facebook.

Eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat precum şi în mare parte din Moldova, începând cu ora 13.17. Cei care doresc să admire fenomenul, în România,  vor trebui să folosească un filtru special, Mylar sau un filtru de sudură foarte dens.

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13,17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi”, se arată într-o postare pe contul de Facebook a Observatorului astronomic.

Ne puteți urmări și pe Google News
Eclipsa de soare

Eclipsa de soare

Despre eclipsa de soare

Conform astronomilor care descriu acest fenomen, soarele va fi blocat aproape complet de către Lună, urmând ca pe cer să se observe doar un cerc de foc.

Eclipsele de soare apar atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă de pe Pământ.

Fenomenul de joi, 10 iunie, numit eclipsă anulară, va putea fi observat, în întreaga sa splendoare doar în câteva locații din Emisfera Nordică. Este vorba despre regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, după cum relatează NASA.

Însă o eclipsă parțială de soare - când Luna ia o „mușcătură” circulară din Soare, va fi vizibilă în mai multe zone din Emisfera Nordică, inclusiv în România.

Eclipsa de soare de astăzi va fi prima dintre cele două care vor avea loc în anul 2021. Cea de-a doua eclipsă va fi la finalul acestui ani, pe 4 decembrie.