Cercetătorii români sunt în alertă. Un virus periculos a ajuns în Marea Neagră, după distrugerea barajului din Ucraina. Marea a devenit cimitir de animale

Sursa foto: Ralf Geithe | Dreamstime.com

Distrugerea barajului de pe Nipru nu afectează doar Ucraina. Specialiștii OMS trag un semnal de alarmă cu privire la existența unui virus periculos, care a fost adus în Marea Neagră. Puhoaiele au adus în mare animale moarte și multe gunoaie.

Cercetătorii români sunt în alertă, după ce autoritățile ucrainene au anunțat de existența unui virus periculos ajuns în Marea Neagră. Oficialii din Odesa le-au interzis oamenilor să meargă la plajă sau să facă baie, iar specialiștii români de la Institutul național de cercetare marină iau probe de pe litoral.

Alerta a fost dată după distrugerea barajului de pe Nipru. Există riscul infectării cu holeră sau alte boli, după ce puhoaiele au dus în Marea Neagră animale moarte și multe gunoaie.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susțin că până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de holeră în Ucraina. Autoritățile au interzis scăldatul în țara vecină, pentru a preveni apariția diverselor boli.

În România, specialiștii de la Institutul de cercetări marine au prelevat câteva probe de apă. Momentan nu a fost depistat virusul Vibrio cholerae, însă biologii marini susțin că sunt în alertă. Curenții și vântul pot aduce apa infestată și pe litoralul românesc.

Dezastru în Ucraina, după distrugerea barajului de pe Nipru

Explozia barajului din zona Herson, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei a provocat un adevărat dezastru. Autoritățile din Ucraina spun că viața oamenilor din 30 de localități a fost dată peste cap. Inundațiile le-a stricat casele, le-a ucis animalele, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai greu.

Specialiștii prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimente care sunt vândute în piețele din regiune, pentru a preveni răspândirea virușilor. Puhoaiele au dus spre Marea Neagră, în Odesa, multe gunoaie și animale moarte, iar autoritățile roagă populația să nu meargă pe prajă. De asemenea, în această perioadă, scăldatul nu este permis, potrivit stirileprotv.ro.

Autoritățile au făcut avertizările cu privire la virusul periculos ajuns în Marea Neagră după ce tone de apă au ajuns în mare din rezervorul Kahovka. Experții au constatat o desalinizare a apei în Marea Neagră, iar specialiștii ucrainieni au luat probe de apă din trei locuri. În urma analizei, au descoperit că nivelul de salinitate este mai mic decât în mod obișnuit, iar cantitatea de fier este de două ori mai mare decât cea normală.