Cercetătorii români au lucrat timp de 8 luni la un proiect ce a vizat crearea unui test care să depisteze coronavirusul. El va fi folosit în spitale.
Cercetătorii din Iași au pus la punct un test de depistare a noului coronavirus capabil nu doar să indice cu ce variantă a virusului este infectat pacientul, ci și în ce stadiu este boala.
Testul dezvoltat de cercetătorii români are o eficiență de 100%
În acest mod, medicii pot stabili care este cel mai bun tratament pentru bolnav. Specialiștii care au lucrat la acest proiect foarte important au afirmat că testul are precizie de 100%. Acesta este destinat doar spitalelor și a fost dezvoltat printr-o investiție de 2 milioane de lei de la stat și privat.
Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât acum. „Am observat după ce am terminat că este la fel de eficace, determină la fel de bine ca liturile comerciale cu o precizie chiar mai bună pe finalul sau începutul infecţiei”, a spus cercetătorul Gianida Dodi.
„Noi avem şi o serie de calibratori și nu arată doar prezența sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”, a afirmat și Dana Stan, coordonator al echipei de cercetare care a lucrat la acest proiect.
Zeci de cercetători au lucrat timp de aproape 8 luni
Testul este capabil să detecteze simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS-CoV-2 și o genă de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare. De asemenea, conţine și o schemă de interpretare a rezultatelor.
Zeci de cercetători au lucrat timp de opt luni pentru obţinerea acestui kit de testare PCR, ce este produs în România. Produsul este destinat doar pentru spitale şi pe lângă rolul de testare este folosit şi pentru monitorizarea infecţiei. „Există şi această presiune şi socială şi medicală pentru a sprijini lupta cu pandemia. După doi ani de zile putem să spunem că cerecetarea românească a produs ceva”, a afirmat Bogdan Ionel Tamba profesor universitar la UMF IAŞI.