Rotirea Pământului încetinește, iar oamenii de știință au o nouă teorie că ar putea fi legată de nivelurile de oxigen care au ajutat la formarea vieții timpurii. Mai mult, Luna se îndepărtează de noi iar oamenii de știință cred că ar putea provoca cutremure majore.
Mai exact, algele albastre-verzi numite cianobacterii care au apărut și au proliferat cu aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă ar fi putut să producă mai mult oxigen, deoarece zilele Pământului au crescut mai mult.
Încetinirea rotației Pământului are ca rezultat o zi mai lungă și o lună mai lungă
Microbiologul Gregory Dick, de la Universitatea din Michigan, a spus: „O întrebare de durată cu privire la știința Pământului a fost cum a primit atmosfera Pământului oxigenul și ce factori au controlat când a avut loc această oxigenare.
„Cercetările noastre sugerează că viteza cu care se învârte Pământul - cu alte cuvinte, lungimea zilei sale - ar fi putut avea un efect important asupra modelului și momentului de oxigenare a Pământului”.
Potrivit fizicianului Paul Walorski: „Încetinirea rotației Pământului are ca rezultat o zi mai lungă, precum și o lună mai lungă. Se preconizează că acest lucru se va întâmpla o dată pe zi și lună, ambele fiind egale cu aproximativ 47 de zile (actuale), miliarde de ani în viitor”.
Motivul pentru care rotația Pământului încetinește este că Luna
Luna se retrage în prezent cu aproximativ un centimetru și jumătate pe an. Oamenii de știință știu că zilele aveau o lungime de doar 18 ore în urmă cu 1,4 miliarde de ani și cu o jumătate de oră mai scurte decât sunt astăzi faţă de acum 70 de milioane de ani. Dovezile sugerează că câștigăm 1,8 milisecunde pe secol.
Atunci când cianobacteriile au apărut în cantități atât de mari în atmosfera Pământului, planeta a cunoscut o creștere bruscă și semnificativă a oxigenului. Studiul lor, care a fost publicat în Nature Geoscience, explică acest fenomen. Judith Klatt, care a condus cercetarea, a adăugat: „Ne-am dat seama că există o legătură fundamentală între dinamica luminii și eliberarea de oxigen și că legătura este bazată pe fizica difuziei moleculare.
„O zi mai scurtă ar permite mai puțin oxigen, chiar dacă se produce aceeași cantitate de oxigen pe oră”.
„Gravitația Lunii creează un val de maree pe Pământ
„Pe măsură ce se mișcă„ înainte ”de Lună, Luna încearcă să o tragă înapoi. Acest lucru încetinește rotația Pământului. Una dintre regulile Universului este că„ impulsul unghiular ”nu poate merge nicăieri, chiar dacă piesele individuale accelerează, încetinesc sau schimbă direcția, suma totală a impulsului unghiular nu se poate schimba. Pământul își pierde impulsul unghiular când Luna îl încetinește, deci Luna trebuie să-l câștige – și o face, îndepărtându-se mai mult pe orbita sa. Luna se retrage în prezent cu aproximativ un centimetru și jumătate pe an”, a declarat Matthew Funke, ambasadorul sistemului solar pentru Jet Propulsion Laboratory al NASA.