Descoperirea care a alertat oamenii de știință. Ar putea exista implicații serioase pentru omenire

Descoperirea care a alertat oamenii de știință. Ar putea exista implicații serioase pentru omenireSursa: EVZ

Pământul se mișcă mai repede decât a făcut-o în ultimii 50 de ani, au descoperit oamenii de știință, iar experții cred că 2021 va fi cel mai scurt an din ultimele decenii.

Definim durata zilei ca 86.400 de secunde sau 24 de ore – timpul necesar Pământului ca să facă o rotație. Cu toate acestea rotația nu este perfect uniformă. De obicei încetinește și durata zilei crește cu 1,8 milisecunde într-un secol. Adică o zi avea doar 21 de ore acum 600 de milioane de ani

Variația lungimii zilei se datorează mai multor factori, inclusiv efectele de maree ale Lunii și Soarelui, cuplarea miez-manta în interiorul Pământului și distribuția generală a masei pe planetă. Activitatea seismică, glaciația, vremea, oceanele și câmpul magnetic al Pământului pot afecta, de asemenea, lungimea zilei.

În 2020 oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare

Cercetătorii au descoperit că, în loc să încetinească, Pământul a început să se rotească mai repede. În prezent se învârte mult mai repede faţă de ultimii 50 de ani. De fapt, cele mai scurte 28 de zile înregistrate au avut loc în 2020.

Până în prezent, oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri de ceea ce cauzează această creștere a vitezei de rotație a Pământului, dar unii au sugerat că s-ar putea datora topirii ghețarilor din secolul al XX-lea sau acumulării de cantități mari de apă în rezervoarele emisferei nordice. Cu toate acestea, experții prezic că această accelerare este un efect temporar, iar Pământul va începe să încetinească din nou în viitor.

Dar, deocamdată, ar trebui să fim îngrijorați?

Deși nu va avea niciun efect asupra vieții noastre de zi cu zi, ar putea exista implicații serioase pentru tehnologie precum sateliți GPS, smartphone-uri, computere și rețele de comunicații, toate acestea bazându-se pe sisteme de sincronizare extrem de precise. Dar astfel de probleme sunt în cele din urmă depășibile, poate pur și simplu prin scăderea unei secunde de salt înainte de a adăuga una.

Deci nu, nu ar trebui să fim îngrijorați - cu excepția cazului în care scurtarea zilei este atribuibilă activității umane, relatează BBC

Deoarece pământul se învârte în prezent puțin mai repede, ziua medie de 24 de ore din 2021 este de așteptat să fie de 0,05 milisecunde mai scurtă decât de obicei.

Cercetătorii care țin socoteala timpului, au dezbătut o temă importantă: dacă să șteargă sau nu o secundă din calculul lor, pentru ca timpul să reintre în concordanță cu mișcarea de rotație a Pământului. Dacă această accelerare va continua pe viitor, poate duce la o micșorare a zilelor obișnuite de acum.

Ne puteți urmări și pe Google News