Cofondatorul OpenAI Ilya Sutskever a susținut că „s-ar putea ca cele mai mari rețele neuronale de astăzi să fie ușor conștiente”. Dar nu este clar ce înseamnă de fapt „ușor conștientă”, deoarece conceptul de conștiință în inteligența artificială este o idee controversată, chiar respinsă de oamenii de ştiinţă din acest domeniu.
După ce omul de știință de la OpenAI a susținut că unele rețele neuronale ar putea deja să capete conștiință, cercetătorii din domeniu reping ideea. Reacția vine după ce co-fondatorul OpenAI, Ilya Sutskever, a susținut în mod criptic că „s-ar putea ca rețelele neuronale mari de astăzi să fie ușor conștiente”.
Pentru a înţelege mai bine despre acest conflict dintre cercetători, trebuie să știți că o rețea neuronală poate însemna fie o rețea neuronală „reală”, biologică, precum cea din creier, fie o rețea neuronală artificială, simulată pe calculator. Una dintre direcțiile de cercetare în domeniul neuroștiințelor este interfața om-calculator, prin care omul să poată interacționa cu un calculator doar prin gânduri.
În timp ce Inteligenta Artificială (AI) a fost văzută că îndeplinește sarcini impresionante, inclusiv zborul aeronavelor, conducerea mașinilor și crearea unei voci sau a unei fețe artificiale, totuşi, afirmațiile despre conștiință sunt puţin „exagerare”, în opinia unor cercetători care refuză această idee.
Cercetătorii au luat foc după această afirmație că AI ar fi conștientă
Sutskever s-a confruntat cu o reacție la scurt timp după ce și-a ecprimat opnia, iar cei mai mulți cercetători s-au arătat îngrijorați faţă de ideea cât de avansată a devenit AI.
Profesorul Marek Kowalkiewicz, de la Centrul pentru Economie Digitală-QUT, s-a întrebat dacă se ştie măcar cum ar putea arăta conștiința la AI deoarece este greu de crezut aşa ceva.
Argumentul rețelelor neuronale este că, prin simularea prelucrării datelor de nivel inferior, „subsimbolic”, la nivelul neuronilor și al rețelelor neuronale, va apărea inteligența. Iar natura exactă a conștiinței, chiar și la oameni, a fost supusă speculațiilor, dezbaterilor și meditațiilor filozofice de secole.
Valentino Zocca, un expert în tehnologia învățării profunde, a descris aceste afirmații ca fiind hype, mai mult decât orice altceva, iar Jürgen Geuter, un sociotehnolog, a sugerat că Sutskever a declarat aşa ceva din motive necunoscute, şi că nu este adevăt ceea ce a afirmat.
Iar Elisabeth Hildt, de la Institutul de Tehnologie din Illinois, spunea că există un acord general „mașinile și roboții actuali nu sunt conștienți”, iar ceea ce a sugerat Ilya Sutskever este science fiction.
Ca o conluzie: „Oricât de inteligenți și autonomi devin agenții AI în anumite privințe, cel puțin în viitorul apropiat, probabil că vor rămâne mașini inconștiente sau dispozitive cu scop special care sprijină oamenii în sarcini specifice și complexe”, a subliniat cercetătorul potrivit Daily Mail.