Cercetătorii desființează încă o teorie a conspirației: SARS-CoV-2 nu a fost creat în laborator

Marea majoritate a oamenilor de știință care au studiat noul coronavirus au ajuns la concluzia că acesta a evoluat în mod natural și a trecut la oameni de la o specie animală, cel mai probabil de la un liliac.

Una dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației cu privire la originea noului coronavirus, aceea potirvit căreia ar fi fost creat într-un laborator, de oameni, a fost dezmințită de cercetători.

Aceștia au găsit răspunsurile de care aveau nevoie pentru a demonstra că SARS-CoV-2 are o origine animală în materialul său genetic, în istoria evoluției sale dar și cercetând liliecii de la care se spune că ar proveni.

De altfel, se știe că liliecii au fost sursa virusurilor care provoacă Ebola, rabia, infecțiilor cu virusurile Nipah și Hendra, a bolii provocate de virusul Marburg. Tot de la lilieci au fost transmise la om și tulpinile de virus gripal A.

În urma analizei genomului SARS-CoV-2, ale cărei rezultate au fost prezentate de mii de ori, publicului și cercetătorilor din toată lumea, a reieșit că virusul nu a fost conceput genetic într-un laborator deoarece, într-un astfel de caz, ar fi existat semne de manipulare în datele genetice.

Este foarte puțin probabil, susțin oamenii de știință, ca tehnicile utilizate în ingineria genetică să nu fi lăsat urme asupra codului AND al virusului, dacă s-ar fi intervenit în laborator.

Cercetările au relevant că genomul SARS-CoV-2 este similar cu cel al altor coronavirusuri transmise de ilieci sau de pangolini – furnicari solzoși - toate având o arhitectură genomică globală similară. Diferențele dintre genomii acestor coronavirusuri prezintă modele naturale tipice evoluției coronavirusului.

De aici, oamenii de știință au concluzionat că SARS-CoV-2 a evoluat dintr-un coronavirus sălbatic anterior.

Una dintre caracteristicile care face ca SARS-CoV-2 să fie diferit de alte coronavirusuri este o anumită proteină „spike” ce se leagă bine cu o altă proteină din exteriorul celulelor umane, numită ACE2. Acest lucru permite virusului să infecteze o varietate mai largă de celule umane. Există dovezi, însă, că și alte coronavirusuri au caracteristici similare, ceea ce demonstrează că au evoluat în mod natural.

De altfel, se estimează că 60 la sută din bolile infecțioase cunoscute și 75 la sută din toate bolile noi, emergente sau re-emergente la om au origini animale. SARS-CoV-2 este cel mai nou dintre cele șapte coronavirusuri descoperite la om, toate provenind de la animale, fie de la lilieci, șoareci sau animale domestice, după cum arată un material publicat de sciencealert.com

Arafat se simte persecutat. „Încercarea de a lega cu orice preț numele meu de orice este negativ…”

Rusia dezvoltă un vaccin anti-coronavirus. Primele teste pe pacienți umani sunt încurajatoare