Oamenii de știință au publicat un nou studiu care poate oferi o perspectivă revoluționară asupra sindromului morții subite a sugarului (SIDS), un eveniment care a derutat anterior comunitatea medicală.
SIDS este moartea inexplicabilă a unui copil de sub un an, aparent sănătos, de obicei în timpul somnului, potrivit Clinicii Mayo. CDC raportează că SIDS a reprezentat 37% din decesele infantile din Statele Unite în 2019. Acum, cercetătorii de la Spitalul de Copii din Westmead din Sydney, Australia, au reușit să confirme cauza SIDS, care apare de obicei atunci când sugarii mor brusc în somn.
Comunitatea medicală a crezut anterior că SIDS a fost cauzat de o complicație în partea creierului copilului care controlează reglarea respirației în timpul somnului.
În cel mai recent studiu, cercetătorii au descoperit că sugarii care au murit din cauza SIDS aveau niveluri mai scăzute ale unei enzime cunoscute sub numele de butirilcolinesterază (BChE). Oamenii de știință consideră că această enzimă ajută la reglarea căilor din creier care conduc respirația unei persoane, confirmând ipoteza inițială a oamenilor de știință.
„Concluzionăm că un deficit colinergic neidentificat anterior, identificabil prin -BChEsa anormal, este prezent la naștere la copiii cu SIDS și reprezintă o vulnerabilitate măsurabilă, specifică înainte de moartea acestora”, au declarat cercetătorii. Dr. Carmel Harrington, cercetător onorific care a condus studiul, a spus că descoperirile acestuia au schimbat jocul. Harrington a spus că studiul a oferit o explicație pentru SIDS și speranța pentru prevenirea deceselor asociate cu această afecțiune misterioasă.
„Un copil aparent sănătos care merge să doarmă și nu se trezește este coșmarul oricărui părinte și până acum nu a existat absolut nicio modalitate de a ști care copil va muri, dar nu mai este cazul. Am găsit primul marker care indică vulnerabilitatea înainte de moarte.”, a spus Harrington într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au explicat că BChE joacă un rol vital în calea de excitare a creierului. Ei au explicat în continuare că o deficiență în BChE sugerează probabil un deficit de excitare la bebeluși, care le-ar reduce abilitățile de a se trezi sau de a răspunde la mediul extern, făcându-i susceptibili la SIDS.
„Bebelușii au un mecanism foarte puternic pentru a ne anunța când nu sunt fericiți. De obicei, dacă un bebeluș se confruntă cu o situație care îi pune viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație în timpul somnului, deoarece sunt pe burtă, se vor trezi și strigă. „Ceea ce arată această cercetare este că unii bebeluși nu au același răspuns robust de excitare”, a spus Harrington.
Cum pot părinții evita SIDS, potrivit pediatrilor:
- Pune-ți copilul pe spate pentru toate perioadele de somn - Evitați să lăsați pături, aproape de copil, care l-ar putea sufoca - Ținerea bebelușilor în zona de dormit a părinților, sau a tutorilor, timp de cel puțin șase luni, dar nu în paturile adulților