Oxitocina, numită uneori „hormonul iubirii”, poate ajuta la vindecarea inimilor frânte – la propriu. Într-un nou studiu asupra celulelor umane, oamenii de știință au descoperit că hormonul produs de creier poate ajuta țesutul inimii să se regenereze după leziuni și, teoretic, ar putea fi folosit în tratamentul atacurilor de cord, potrivit cercetătorilor.
Oxitocina a fost supranumită hormonul „dragostei” sau „îmbrățișării” pentru rolul său cunoscut în formarea legăturilor sociale și a încrederii între oameni, iar nivelurile sale cresc adesea atunci când oamenii se îmbrățișează, au sex sau au orgasm. Cu toate acestea, așa-numitul hormon al iubirii îndeplinește și multe alte funcții în organism, cum ar fi declanșarea contracțiilor în timpul nașterii și promovarea lactației după aceea.
Importanța oxitocinei
Oxitocina ajută la protejarea sistemului cardiovascular de leziuni prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și difuzarea radicalilor liberi, un produs secundar reactiv al metabolismului celular normal. Noul studiu evidențiază încă un alt beneficiu potențial al oxitocinei: cel puțin la anumite tipuri de pești, hormonul ajută inima să înlocuiască cardiomiocitele rănite și moarte, celulele musculare care alimentează contracțiile inimii. Rezultatele timpurii în celulele umane sugerează că oxitocina ar putea stimula efecte similare la oameni, dacă este administrată în momentul și doza potrivită.
Inima are o capacitate foarte limitată de a repara sau înlocui țesutul deteriorat sau mort, au remarcat autorii studiului în raportul lor. Dar mai multe studii sugerează că, după o leziune, cum ar fi un atac de cord, un subset de celule din membrana cea mai exterioară a inimii, numită epicard, capătă o nouă identitate. Aceste celule migrează în stratul de țesut al inimii unde se află mușchii și se transformă în celule stem, care apoi se pot transforma în mai multe tipuri de celule ale inimii, inclusiv cardiomiocite.
Acest proces a fost studiat la animale și există unele dovezi care sugerează că poate apărea și la oameni adulți. Din păcate, dacă procesul are loc la oameni, se pare că se desfășoară prea ineficient și în prea puține celule pentru a avea ca rezultat o regenerare semnificativă a țesuturilor după un atac de cord, au spus autorii studiului. Încurajând cumva mai multe celule epicardice să se transforme în cardiomiocite, teoretizează autorii, oamenii de știință ar putea ajuta inima să se reconstruiască după o leziune.
Tratament pentru atacul de cord
Autorii studiului au descoperit că ar putea porni acest proces în celulele umane dintr-un vas de laborator prin expunerea lor la oxitocină. Ei au testat alți 14 hormoni fabricați de creier, dar niciunul dintre ceilalți nu a putut convinge celulele în starea dorită asemănătoare tulpinii necesară pentru a produce noi cardiomiocite.
Echipa a efectuat experimente ulterioare pe un pește din familia minnow cunoscut pentru capacitatea sa impresionantă de a regenera țesuturile din corpul său, inclusiv creierul, oasele și inima. Echipa a descoperit că, în decurs de trei zile de la o leziune cardiacă, creierul peștilor a început să pompeze oxitocină, producând de până la 20 de ori mai mult decât aveau înainte de accident. Hormonul a călătorit apoi la inimă, s-a conectat la receptorii săi și a demarat procesul de transformare a celulelor epicardice în noi cardiomiocite.
Aceste experimente oferă indicii timpurii că oxitocina poate juca un rol cheie în repararea inimii după leziuni și, prin creșterea efectelor acesteia, oamenii de știință ar putea dezvolta noi tratamente pentru a îmbunătăți recuperarea pacienților după atacuri de cord și pentru a reduce riscul de insuficiență cardiacă viitoare. Aceste tratamente pot include medicamente care conțin oxitocină sau alte molecule care se pot conecta la receptorii hormonilor, potrivit Live Science.