Cercetătorii au descoperit 300 de miliarde de tone de apă pe suprafața Lunii

Lună plină. Sursa: Arhiva EVZ

Pe suprafața Lunii pot fi descoperite aproape 300 de miliarde de tone de apă, ceea ce ar putea oferi astronauților în viitoarele misiuni lunare o modalitate de a obține apă din spațiu. Cercetările din ultimele decenii au arătat că pe Lună există apă.

Un nou studiu oferă o perspectivă asupra modului în care oamenii ar putea găsi apă pe Lună. Extragerea apei din acele particule de sticlă a fost relativ simplă. Tot ce a fost nevoie a fost să fie încălzite la 212 grade. "Acest lucru va deschide noi căi la care mulți dintre noi s-au gândit. Dacă puteți extrage apa, depinde de dumneavoastră cum o utilizați", a spus Mahesh Anand, unul dintre cercetători.

Oamenii de știință spun că apa a fost creată din vânturile solare, care suflă hidrogen – unul dintre cele două elemente din apă – pe suprafața lunii. Acolo, hidrogenul se combină cu oxigenul din rocile de pe Lună pentru a forma apă, care este stocată în interiorul particulelor de sticlă. Acele particule pot fi reumplute cu apă pe măsură ce vânturile solare se intensifică.

Particulele de sticlă se formează atunci când meteoriții lovesc suprafața Lunii. Este important să rețineți că particulele studiate de oamenii de știință au fost făcute din mai puțin de 0,2% apă, a declarat Sen Hu, unul dintre cercetătorii de laborator ai Academiei Chineze de Științe. Având în vedere că acele particule reprezintă aproximativ 3 până la 5% din solul lunar colectat, oamenii de știință estimează că ar putea exista până la 297 de miliarde de tone de apă în aceste particule.

Resurse de apă potabilă

Hu a spus că apa extrasă din particulele de sticlă arată că ar putea fi folosită în viitoarele misiuni lunare. Hejiu Hui, un cercetător la Universitatea Nanjing, a declarat că aceste descoperiri reprezintă un pas către găsirea de resurse care ar putea fi folosite într-o zi pentru apă potabilă sau chiar combustibil pentru rachete. „Aceasta este una dintre cele mai interesante descoperiri pe care le-am făcut”, a spus Anand. „Prin această descoperire, potențialul de a explora luna într-o manieră durabilă este mai mare decât a fost vreodată”.

Această descoperire vine în momentul în care Agenția Spațială Europeană consideră dacă ar fi viabilă să stabilească baze permanente pe Lună. NASA intenționează să trimită astronauți pe Lună în 2025, la 50 de ani după ce primul om a ajuns pe suprafața Lunii, potrivit Business Insider.